Hindistan’da emekçiler hayatı durdurdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salgının en ağır hissedildiği Hindistan’da farklı kollardan binlerce emekçi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ediyor. Salgının en ön cephesinde mücadele eden doktorlar, taleplerinin karşılanmaması üzerine toplu olarak istifa etti. Hindistan’ın güneyinde bulunan Tamil Nadu eyaletindeki otomotiv işçileri de tehlikeli çalışma koşullarına karşı başlattıkları grevlerle birlikte otomotiv sektöründeki bantları durdurdu.

DOKTORLAR EN TEMEL HAKLARINI İSTİYOR

Hindistan’da, ağır koşullarda görev yapan yaklaşık 3 bin doktor, mahkemenin greve çıkmalarını engellemeye çalışması üzerine istifa etti. Madya Pradeş eyaletinde Yüksek Mahkeme, geçen perşembe günü asistan doktorların 4 günlük grevini “yasadışı” olarak nitelendirdi ve cuma günü öğleden sonraya kadar görevlerine dönmelerini emretti.


Bunun üzerine eyalette, devlete bağlı 6 tıp fakültesinde çalışan yaklaşık 3 bin asistan doktor topluca istifa etti. Hindistanlı NDTV’nin haberine göre, Madya Pradeş Asistan Doktorlar Derneği (MPJDA) Başkanı Dr. Arvind Meena, toplu istifaların ilgili üniversitelerin dekanlarına sunulduğunu açıkladı.

Asistan doktorlar, maaşlarına zam ve kendileri ile aileleri için ücretsiz korona tedavisi gibi taleplerde bulunuyor. Hükümet maaşlarda yüzde 17’lik bir artış yapacağını açıklasa da, Meena, maaşlar vaat edilen yüzde 24 oranında arttırılana kadar grevin devam edeceğini duyurdu.

OTOMOTİV İŞÇİLERİ BANTLARI DURDURDU

Hindistan’da bir diğer haber ise otomotiv işçilerinden geldi. WSWS’in haberine göre, 27 Mayıs’ta Chennai’deki Ford India Private Ltd. fabrikasında yaklaşık 950 işçinin koronavirüsten korunma önlemleri talep ederek öğle yemeğini boykot etmesi, şirketi 28-29 Mayıs’ta iki gün süreyle üretimi durdurmaya zorladı. Ford India işçileri, pandemi sırasında hayatlarını riske attıkları için şirketten kendilerine COVID-19’la ön cephede mücadele edenler gibi davranmasını isteyerek, COVID-19 nedeniyle ölürlerse ailelerine 5 milyon rupi (68.357 dolar) tazminat ödenmesi konusunda ısrar ettiler.

Ford işçileri ayrıca, COVID-19’a yakalanmaları durumunda şirket yönetiminden işçilerin tüm tıbbi masraflarını karşılamasını ve COVID-19 karantina döneminde işçiler ücretli izne çıkarılarak tesisin kapatılmasını talep ettiler. Chennai, Tamil Nadu Ford fabrikasında 230’dan fazla işçiye virüs bulaştı ve en az iki işçi öldü.

Üretimin durduğu fabrikalar arasında Ford, Hyundai, Renault-Nissan, Wipro, Eicher Motors, India Yamaha Motor ve Royal Enfield gibi aralarında uluslararası pazarda da büyük pay sahibi olan şirketler bulunuyor.