Hindistan’ın en genç komünist belediye başkanı olarak seçilen Arya Rajendran, Kerala eyaletine bağlı kentte ilk olarak “Çocuklara iyi bir gelecek” diyerek çocuk işçiliğiyle mücadele yürütüyor. 21 yaşındaki belediye başkanı göreve gelir gelmez kentte ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetiyle konut hakkını hayata geçirmek için de kitle örgütleriyle toplantılar düzenliyor.

Hindistan’ın en genç komünist belediye başkanı: İyi bir gelecek için mücadele

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) üyesi 21 yaşındaki Arya Rajendran yeni yıla girerken ülkenin en genç komünist belediye başkanı seçildiğinden bu yana faaliyetleriyle örnek teşkil ediyor. Sol Demokratik Cephe Meclis Üyesi olarak seçimlere katılan Rajendran, okuma yazma oranının yüzde 93’ün üzerinde olduğu ve diğer eyaletler arasında en az cinayetin yaşandığı Kerala eyaletinin en büyük kenti olan Thiruvananthapuram’ın belediye başkanı seçildi.

BALASANGHAM ÜYESİ

Rajendran, ilk çalışmaları arasında kentteki çocuk işçiliğinin azaltılmasını hedef olarak belirledi. Çocuk hakları için uzunca süredir mücadele yürüten Balasangham’ın üyesi olan Rajendran, “Çocuklar için iyi bir gelecek” vurgusuyla çocukların işte değil okulda olmasını gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda bir üniversite öğrencisi olan genç komünist belediye başkanı, üyesi olduğu Hindistan Öğrenci Federasyonu’nun çalışmalarına da halen katılıyor.

KAYGI OLMAMALI

750 bin nüfuslu kentte Covid-19 nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimin ücretsiz olması için de çalışma yürüten Rajendran, yalnızca sağlık değil tüm kamu hizmetlerinin nitelikli ve ücretsiz sağlanmasını savunuyor. Rajendran, “Halkın iş ve gelecek kaygısı yaşamadığı toplumcu politikaların hayata geçirilmesi önemli” vurgusu yapıyor. Yerel basının ilgi gösterdiği Rajendran, yaptığı birçok açıklamada “sınırsız ve sınıfsız” bir dünyaya duyduğu özlemi anlatırken kent halkının şartlarını iyileştirmeyi de “mutlak gereklilik” olarak nitelendiriyor.

ATIK KRİZİNE ÇÖZÜM

Rajendran’ın bir diğer gündemi de atık yönetimi. Kentte ciddi sorunlardan biri olan atık krizinin de ilk çözülmesi gereken konulardan biri olduğunu belirten genç belediye başkanı, sendikalar, öğrenci ve kadın gruplarıyla bir araya gelerek kentin temel sorunlarına ilişkin çözümlerin hayata geçirilmesi için toplantılar düzenlediğini de vurguluyor.

Rajendran, kentten uzak bir mahallede iki gözlü bir gecekonduda yaşadığı için de ülke kamuoyunda ilgi çekiyor. Belediye başkanı seçildikten sonra Rajendran için resmi konut yapılması yönünde partide tartışmalar sürerken bu tartışmalara Rajendran artık nokta koymak istediğini dile getiriyor. Rajendran, bu konuya ilişkin yerel basından bir muhabirin sorusuna şöyle yanıt veriyor: “Evsizliği hiçbir zaman eksiklik veya sempatik olarak görmedim. Barınma en temel haktır. Çünkü bizden daha çok acı çeken insanları tanıyorum. Bunu karşı ne yapabileceğimden emin olmak istiyorum. Bunun ötesinde söylemek zorunda olduğum şey, evimle ilgili konuyu uzun zamandır kimseyle paylaşmadığım. Evet, zorluklar var ancak bu benim zorluklarım. Bunu da benim gibi kira ödeyen tüm yurttaşlar gibi çözüme kavuşturmam gerekiyor. Ancak şu kesin: İnsanlığın iyi bir geleceği için mücadele etmek zorundayız.”

***

TRAKTÖRLERLE YENİ DELHİ’YE GİRİLECEK

Hindistan’da aylardır birincil ülke gündemi olan çiftçilerin tarım yasasına karşı yürüttüğü nöbet eylemlerinde hükümetle yeniden görüşme sürecine girildi. Narendra Modi hükümeti temsilcileriyle bu hafta yapılacak görüşmelerin sonuca varmaması durumunda çiftçiler traktörlerle başkent Yeni Delhi’ye gireceğini ilan etti. Kent girişindeki çadır alanında nöbet eylemi yapan çifçilerden birinin daha hayatını kaybetmesi sonucu ölen çiftçilerin sayısı da 28’e yükseldi. Haryana eyaletinde ise bir araya gelen çiftçiler Yeni Delhi’ye yürümek istediği için polis müdahalesiyle karşılaştı. Polislerin gaz ve tazyikli suyla saldırısı sonucu çok sayıda çiftçi yaralanırken eyalette eylemler devam ediyor.