Hindistan’da onlarca tarım işçisi, Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından çıkarılan ve tarım pazarlarını özel şirketlere açmayı öneren yeni çiftlik yasasını protesto etmek için düzenlenen eylemlerin 4’üncü ayında demiryolu raylarını trafiğe kapattı.

Hindistanlı çiftçiler tarım yasası protestosunun 4’üncü ayında demiryolu raylarını trafiğe kapattı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan’da Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından çıkarılmak istenen tarım yasası protestoları 4’üncü ayına giriyor..

Özel şirketlerin tarım pazarına girişini kolaylaştıran söz konusu yasayı protesto etmek isteyen Hindistanlı çiftçiler, demiryolu raylarını trafiğe kapattı.

Tarım sendikaları, Modi hükümetinin yasası üzerindeki baskıyı sürdürmek ve protestoları ülke çapında yaygınlaştırmak için, otoyol ve demiryollarını 12 saatliğine kapatma çağrısı yaptı. Sendikalar ayrıca, Başbakan Modi’nin çiftçilerin ürünlerine daha iyi fiyat biçilmesi ve yatırımların artırılmasını içeren yeni tarım reformu yapması gerektiğini belirtti.

Sendika lideri Gurinder Singh Pannu, çiftçilerin eylemlerine ilişkin protestoların devam edeceğini belirterek, “Dört ay önce, bugün çiftçiler, talepleriyle Delhi sınırlarına geldi. Ancak bu hükümet çiftçileri dinlemiyor ve böyle giderse de protestolar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Reuters’in aktardığına göre, protestocular, Hindistan’ın kuzeyde yer alan Haryana ve Punjab eyaletlerinde 32 noktada demiryolu raylarını tıkayarak en az dört yolcu treninin iptal edilmesine yol açtı.

Hindistan demiryolları sözcüsü Deepak Kumar, Reuters'a “Eylemlerden dolayı yaklaşık 30 tren durduruluyor” dedi. Kumar, şu anda yaklaşık 20 mal treninin durmasıyla birlikte yük hareketinin de etkilendiğini söyledi.

YENİ TARIM YASALARI ÇİFTÇİYİ TOPRAKSIZLAŞTIRIYOR

Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını belirtiyor.

Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunsa da çiftçeler hükümetin sözlerine güvenmiyor

2 YILDA 20 BİN 638 ÇİFTÇİ İNTİHAR ETTİ

Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı.

Hükümetin, kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.

Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.

Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydedilmişti.