BirGün yazarı Timur Soykan’ın 3 ve 7 Aralık’taki yazılarıyla Türkiye’ye duyurduğu tarikatta çocuk istismarı skandalında 6 yaşında 'evlendirilen' ve cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G.'ye ilişkin davanın ikinci duruşması bugün görülecek.

Hiranur Vakfı davası bugün
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızını 'evlendirmesi' skandalına ilişkin davanın ikinci duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.00’da görülmeye başlanacak. H.K.G.’nin istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın 31 Ocak’taki duruşmasında mahkeme heyeti, duruşmaların kapalı devam etmesine karar verirken ‘yayın yasağı’ getirmişti. İddianamede ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.


Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti tarafından davaya katılım çağrısı yapıldı. SOL Feminist Hareket’in çağrısında, “Tarikat, cemaat karanlığına teslim olmayacağız!” ifadeleri kullanıldı.

SOL Parti Hukuk Komisyonu’nun açıklamasında da “Kamuoyunda H.K.G. davası olarak bilinen Hiranur Vakfı yöneticilerinin yargılandığı istismar davasında tüm sorumluların cezalandırılması için davanın takipçisiyiz” ifadeleri yer aldı.

Türkiye Barolar Birliğinin açıklamasında ise “Kapalı oturum yapılmasına karar verilen dosyada sanıkların en ağır cezayı alması için davanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” denildi.

***

Kuran kursunda çocuğu darbeden görevli tutuklandı

İstanbul’da Büyükçekmece Kaymakamlığı, bir derneğin Kuran kursunda eğitim gören çocuğu darbettiği öne sürülen görevlinin tutuklandığını bildirdi. Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği’ne müracaat eden D.Ç.’nin, Hürriyet Mahallesi'ndeki bir derneğin Kuran kursunda eğitim gören oğlu M.Ç.’nin burada görevli S.Ç. tarafından darbedildiği iddiasında bulunduğu belirtildi. Açıklamada, "Büyük bir üzüntü duyduğumuz olay nedeniyle tahkikat başlatılmıştır. Güvenlik görevlilerimizce yakalanan şüpheli şahıs, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.