İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, cinsel istismar skandalıyla ülke gündemine oturan İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe'de bulunan vakıf binasında kaçak olduğu belirtilen bölümlerde yıkım yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, uyarılarına rağmen AKP’li ilçe belediyesinin görmezden gelip müdahale etmediği kaçak yapıları geçen Aralık ayında mühürleyip işlem başlatmıştı. Vakfın avukatı kaçak yapıyı savunarak, işlemlerin hukuka aykırı olduğunu iddia etti: "Nitekim imara ve projeye aykırı denilen yapı, üstü kapatılan bir alandan ibarettir. Nitekim bunun da yapı özelliği söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan işlemler, bu yönüyle de hukuka aykırıdır."

Hiranur Vakfı’nın kaçak yapıları İBB ekiplerince yıkıldı: Avukattan tuhaf savunma
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin tüm itirazlara rağmen müdahale etmediği İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kaçak yapılarını yıkmak için harekete geçti. Günün erken saatlerinde harekete geçen İBB ekipleri, Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki binalarının önüne geldi. Kaçak yapılar elektrik ve su bağlantılarını kesilmesi için de İSKİ ve AYEDAŞ ekipleri vakfa geldi.

İBB ekipleri tarafından Hiranur Vakfı'na ait Sancaktepe'de bulunan binanın kaçak bölümlerinde, yıkım yapıldı. Bu arada İBB ekiplerinden önce yıkımın bir bölümünün vakıf tarafından yapıldığı görüldü.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

"ÜSTÜ KAPATILAN BİR ALANDAN İBARETTİR, YAPI ÖZELLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Hiranur Vakfı'nın avukatı Bulut Müslüm Gezer tarafından yapılan açıklamada, yıkım işleminin hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

"Öncelikle belirtmek isteriz ki, vakfımızın hiçbir alanı kaçak değildir. Bu karalamayı asla kabul etmiyoruz. Nitekim imara ve projeye aykırı denilen yapı, bölge halkının namaz kılmak amacıyla, taziyesini yapmak amacıyla ya da bir toplantı veya sohbet amacıyla üstü kapatılan bir alandan ibarettir. Nitekim bunun da yapı özelliği söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan işlemler, bu yönüyle de hukuka aykırıdır. Öncelikle İBB idare tarafından 08.12.2022 tarihli yapı tatil tutanağı gereğince 08.12.2022 tarihinde mühürleme işlemi yapılmıştır. İBB tarafından yapılan bu işlem hukuka aykırıdır. Vakfımız hakkında bu işlemi yapma yetkisi ilçe belediyesine aittir. İBB idare etkisi olmayan bir işlem tesis etmek ve yapılan işlemlere tekerrür eden işlemlerdir. İdarenin yaptığı işlemler siyasi bir kazanım elde etme çabasından ibarettir. Nitekim Sancaktepe Belediyesi tarafından 16.11.2022 tarihinde yapı tatil tutanağı tutulmuş ve mühürleme işlemini yapmıştır. İdarenin mühürlenmiş bir yeri yetkisi olmadan tekrar mühürleme işlemi hukuka aykırıdır."

AYGÜN: "HUKUKİ DENETİMDEN GEÇTİ"

Yıkıma çalışmalarına eşlik eden İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, gazetecilere yaşanan süreci anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin encümeninden oy birliğiyle bir yıkım kararı alındığını hatırlatan Akgün, “Bu da tebliğ edildi. Tebliğden sonra taraflar bunu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, konunun hukuki usullere uygun olduğuna karar verdi. Yani konu hukuki denetimden de geçti. Hukuki denetim doğrultusunda biz yapmamız gereken yasal görev ve sorumluluklarımız gereği burada yapının kaçak bölümlerinin yıkımına başladık” dedi.

Görevini yapmayan ilçe belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Akgün, “Burada 5 blok var. Ruhsata uygun olmayan, kapatılmış alanlar var. Bu konut alanı olarak, 5 blok ruhsat almış. Ama o onun haricinde yapılmış, ruhsat almadan yapılan alanlar var. Bu alanların yıkımına ilişkin bir süreci başlatmış durumdayız” açıklamasını yaptı.

BİRGÜN ORTAYA ÇIKARMIŞTI

BirGün Yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında 'evlendirmesi' ve H.K.G.'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalı ülke gündemine oturmuştu. Skandalın ardından İBB de vakfın Sancaktepe’deki yapılarının kaçak olduğunu belirleyerek 8 Aralık 2022’de mühürledi. İBB’den yapılan açıklamada, 5 blok için ruhsat alan Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildiği ifade edildi.

Kaçak yapıları mühürlenen Hiranur Vakfı ise İBB’ye karşı İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Vakıf, İBB’nin kaçak yapıları “yapı tatil tutanağı tutarak” mühürlemesinin işlemi için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesini talep etti. Mahkeme ise 15 Mart’ta Hiranur Vakfı’nın bu talebini “yürütmenin durdurulması için koşulların bir arada bulunmaması” nedeniyle reddetti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte İBB’nin kaçak yapılar için yıkım kararı almasının önünde bir engel kalmamıştı.

AKP’Lİ İLÇE BELEDİYESİ GÖZ YUMDU

İBB İmar Müdürlüğü, 25 Şubat 2022 tarihinde AKP'li Sancaktepe Belediyesi'ne kaçak yapının denetimi ve gereğinin yapılması için yazı yazmıştı. 3 ay süre geçtiği halde ilçe belediyesinden yanıt alınamadı. İBB İmar Müdürlüğü 6 Haziran 2022’de yeni bir yazıyla ilçe belediyesine sorumluluğunu tekrar hatırlattı. 4 Ağustos tarihinde İBB’ye yanıt gönderen Sancaktepe Belediyesi, işlemlerin devam ettiğini bildirmekle yetindi. İBB İmar Müdürlüğü 7 Eylül 2022 tarihinde yapının ruhsatına ve mevzuata uygun hale getirilmesi için son bir resmi yazıyla Sancaktepe Belediyesi’ne sorumluluğu hatırlatıldı.

3 aylık yasal süre boyunca kaçak yapıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmayınca İBB İmar Müdürlüğü ekipleri, mülkiyeti Hiranur Vakfına ait Sancaktepe Mahallesi, Abdurrahmangazi Mahallesi’nde bulunan ruhsatsız kaçak yapısını 8 Aralık 2022 tarihinde ‘Yapı Tatil Tutanağı’ ile mühürlemişti.