Afgan bir göçmen kadın, Bosna-Hırvatistan sınırında bir grup göçmenle sınırı geçmeye çalışırken, Hırvat polisi tarafından cinsel tacize uğradığını, tehdit edildiğini ve çıplak aramaya zorlandığını iddia etti. Avrupa Komisyonu ve Danimarka Mülteci Konseyi de olay üzerine Hırvat yetkilileri cinsel taciz iddialarını soruşturmaya çağırdı.

Hırvat sınır polisinden Afgan göçmenlere cinsel taciz iddiası

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan bir kadın göçmen, Bosna-Hırvatistan sınırında göçmenlere yapılan sınır kontrolleri sırasında, Hırvat sınır polisleri tarafından cinsel tacize uğradığını iddia etti.

Danimarka Mülteci Konseyi'nin (DRC) raporuna göre olay, 15 Şubat gecesi Hırvatistan topraklarında, Bosna'nın Velika Kladuša kentinden birkaç kilometre uzaklıkta meydana geldi.

Afgan kadın, 2’si çocuk dört kişiyle sınırı geçmeye çalıştıklarını ve bu sırada Hırvat sınır polisi tarafından durdurulduklarını söyledi. Sınır polisinin kendisini çıplak aramaya zorladığını ve bıçakla tehdit edildiğini ağlamasına ve dur demesine rağmen polisin durmadığını belirtti.

Olayı anlatan kadın şu ifadeleri kullandı:

“Polis, bize hakaret etti, yanımızda olan yaşlı adama ve çocuklara tokat attı. Ceplerimizi boşaltmamızı ve içindekileri onlara göstermemizi söyledi. Sonra beni bir kenara çekip aramaya başladı. Bana dokunmaması konusunda ısrar ettim, nedenini sordu ve ona söyledim çünkü ben kadınım, Müslümanım ve bu benim dinimde haram. Memur başıma tokat attı ve bana 'Müslümansan neden Hırvatistan'a geldin, neden Müslümanlarla Bosna'da kalmadın gibi şeyler söyledi. Daha sonra ceketimi çıkardı ve göğüslerime dokundu ben de o an ağlamaya başladım. Polise, bana dokunmayı bırakması umuduyla cebimde olan 50 avroyu verdim. Memur tüm gömleklerimi çıkarmamı emretti ve ben reddettim. Memur, direnmeye devam edersem beni boğacağını ve ağlamayı bırakmamı söyledi. Çok Korktumuştum o yüzden ağlamayı bıraktım” dedi.

"BU OLANLARI BİRİNE ANLATIRSAN SENİ ÖLDÜRÜRÜM"

Kadın ayrıca, polislerin bu yaşanan şeyleri birine anlatması durumunda onu öldürmekle tehdit ettiğini de söyledi.

The Guardian'ın aktardığı habere göre, Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) genel sekreteri Charlotte Slente, Afgan kadının yaşadığı cinsel saldırıyla ilgili, "İfadeler gerçekten şok edici. DRC'nin 2021'de kaydettiği geri gönderme sayıları daha düşük olmasına rağmen, Hırvatistan-Borna-Hersek sınırında rapor edilen şiddet ve istismar vaka sayıları değişmedi” ifadelerini kullandı.

Slente, Hırvatistan’da yaşanan bu tip olayların tüm çağrılara ve kampanyalara rağmen azalma göstermediğini ve Avrupa Komisyonu’nun bu durumdan yakından ilgilenmesini belirtti. Buna ek olarak Genel Sekreter Slente, bu tarz suiistimallerin ve şiddet olaylarının önlenmesi için etkin bir sınır izleme ekibinin kurulması gerektiğini de vurguladı.

2019’DA 24 BİN GÖÇMEN YASADIŞI OLARAK SINIR DIŞI EDİLDİ

Avrupa komisyonu olayı ‘ciddi bir suç iddiası’ olarak nitelendirerek, Hırvat makamlarını ‘tüm iddiaları derinlemesine soruşturmaya ve söz konusu eylemleri takip etme’ çağrısında bulundu.

DRC'nin verilerine göre, Mayıs 2019'dan bu yana yaklaşık 24 bin göçmen yasadışı bir şekilde Bosna'ya geri gönderildi ve Ocak ve Şubat 2021 arasında da bu sayı 547 olarak kayıtlara geçti.