Hisset ve yaşa

Yerli jazz sahnesinden Çağıl Kaya’nın yeni stüdyo albümü Şimdilik Her Şey Yolunda adıyla bundan kısa süre önce yayımlandı. Birçok müzisyenle ortak çalışmalar yürüten Kaya’nın ilk solo çalışması olan Bir Parça Ay Biraz Kuş takvimler 2014 yılını gösterirken A.K. Müzik aracılığıyla gelmişti. Bir başka değişle müzisyen aynı plak şirketinden çıkan ikinci uzunçaları Şimdilik Her Şey Yolunda ile üç yıl aradan sonra tekrar kapıyı çalıyor.

hisset-ve-yasa-310009-1.Albümün adını ilk gördüğümde bunun bir ters anlam taşıyabileceğini düşünmüştüm. Sonra içerikte yer alan sekiz şarkıyı dinledim, sonra en baştan bir kez daha dinledim ve sonra bir kez daha… Kaya’nın sözlerinde bir kaçış mı var? Hiçbir şeyi görmeden “ben iyiyim, ben sadece iyiyim” yalanında yaşamak isteği mi var? Bu iki soruya da cevabım hayır oldu. Çünkü müzisyen penceresinin ötesinde gördüğü dünyanın ‘kötü insanlar’ tarafından renksizleştirildiğini biliyor ve bunun farkında. Şarkılarını da o renksiz evrene gönderiyor. Sevgiden, kendini gizleyemeyen kadınlardan, ölümden, koyu uykulardan bahsediyor. İlginçtir bunları duyunca rahatlıyorsunuz.

İlginç dedim çünkü Çağıl Kaya şarkılarının farklı bir bakış açısı var. Farklı olmanın endişesini taşımıyor bu şarkılar ve sizin başka şeyler düşünmenize, belki hiç bilmediğiniz ya da çoktan unuttuğunuz hislere ulaşmanıza yol açıyor. İlk albüm Bir Parça Ay Biraz Kuş’taki bu güçlü tavır Şimdilik Her Şey Yolunda’nın da tam merkezinde. Onun müziğinin en tuhaf tarafı ise bence şudur: Umutsuz ve hatta karanlıkta ilerleyen bir şarkısında bile umutla doluyorsunuz. Ölümden bahseden bir şarkının güneşe doğru yürüme hissi uyandırmasını ancak böyle açıklayabilirim.

Şimdilik Her Şey Yolunda müziğiyle ve jazz kanallarında akıp giden müziğini adım adım çevreleyen sözlerle etkileyici bir albüm.

Kaya hikâyeyi öyle güzel örüyor ki Mor ve Ötesi’nden Deli şarkısının cover’ı bile bu hikâyenin bir parçası durumunda. Cem Aksel, Ercüment Orkut, Matthew Hall, Eylül Biçer ve Tamer Temel gibi müzisyenlerin yer aldığı kayıt boyunca etkileyici sesler hayata karışıyor.

hisset-ve-yasa-310010-1.