Hitler’e karşı kurulan sığınaklar can kurtarıyor

İsmail DAYE- Ukrayna / Zaporijya’dan izlenim

Donbass’a bir saat uzaklıktaki Zaporijya’da durum günden güne değişiyor. Artık bu saldırı başka bir yere eviriliyor. Zaporijya kent merkezi geceyi uykusuz geçirdi. Kent, Rus askerlerinin kentin askeri bir bölgesine girdikleri haberiyle çalkalandı. Sabah bir arkadaşım bomba benzeri bir ses işittiğini ve binanın önündeki bazı arabaların alarmlarının bu ses ile çaldığını söyledi. Yine aynı bölgede oturan ve arkadaşımdan üç dört km mesafede bir başkasında bu sesi daha güçlü duyduğunu söyledi. Patlamanın arkadaşımın evinin on km uzağındaki askeri helikopter bölgesine Ruslar tarafından atılan roketin havada infilak ettirilmesi ile meydana geldiğini öğrendim.


Bir başka arkadaşım da Zaporijya’ya elli km uzaklıktaki Vasilevka bölgesinde Ruslar ile Ukrayna askerleri arasında şiddetli çatışmaların olduğunu söyledi.
Burada şehirler çok geniş alana yayılmış durumda. Zaporjya’nın bir milyon nüfusu var ama eski adı ile Lenin bulvarının uzunluğu on yedi km. İki üç gündür haber alamadığım üniversite öğrencisinin sığınakta olduğunu öğrendim ve daha güvenli bölge olarak görülen kırsal kesime bulunduğu bölgeden ayrılamadığı bilgisini aldım.

On bin nüfuslu yerleşim yeri olan ve kendilerini şehre göre şanslı hisseden kırsal bölgedeki halk bile kendi sığınaklarını hazırlamaya başladılar. Buranın bir özelliği var, belki de Hitler faşizminin bir hediyesi. Kırsal kesimde her evin mutlaka mahzeni var bu mahzenler aynı zamanda iyi birer sığınak görevi yapıyorlar.

Cep telefonlarına hala internet paketi yüklemek mümkün değil ama bu durumu bilen cep operatörleri şöyle bir şey yaptılar: Eğer kayıtlı müşteri iseniz size üç ay boyunca ücretsiz sınırsız internet hizmeti verecekler aynı zamanda bütün ülkeleri da aramak mümkün. Dolayısıyla artık dışarıda sınırsız internet kullanma ve istediğin ülkeyi ücretsiz arama olanağı var. Elektrik oldukça artık cep bağlantısı dünyayla kopmayacak. Bu yerleşimde lavaş üretiliyor ve marketlerde satılıyor ama geldiği gibi bitiyor. Markete girdiğimde lavaş reyonu bomboştu. Yetişen alıyor. Bu yerleşim yerinin en büyük marketinde açık olarak satılan içme suyu bitmişti. Benzin istasyonunda fiyat panosunun ışıkları yanmıyordu ve dolayısıyla fiyatı öğrenemedim ama epey bir araba vardı.

Otuz yıldır Ukrayna’da yaşayan ve market sahibi bir Azeri ile konuştum ve durum ile ilgili ne düşündüğünü sordum. Bana üç beş günde biter gibi şeyler söyledi ama üzgün ve kızgındı. Ukraynalı bir başkasına da aynı soruyu sordum o da çok umutsuz ve karamsarlık içindeydi.

Ukrayna’nın durumu tam bir belirsizlik içinde. Gelişmelerin bu kadar hızlı bir şekilde buralara geleceğini ben dahil buradaki hiç kimse bilemedi.

Korkulan oluyor. İşler daha da kötüleşecek gibi. Zelenkski’nin sivil halka silah dağıtmasından da bu anlaşılıyor. Halk ile Rus güçlerini karşı karşıya getirmek için provokasyonlar yapıldığı haberleri geliyor. Üç beş günde biteceği düşünülen savaşın seyrini iki gücün savaş yeteneği belirleyecek görünüyor.