HIV ve AIDS hepimizi ilgilendirir!

DİLARA ŞİMŞEK

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü. İnsan Bağışıklık Eksikliği Virüsü (HIV) enfeksiyonu, zamanında tanı konmadığı ve tedavi edilmediği takdirde İnsan Bağışıklık Eksikliği Sendromuna (AIDS) ilerleyerek ölümcül bir seyir gösteriyor. Henüz enfeksiyonu kesin olarak sonlandıracak bir tedavi seçeneği ve kitlesel korunmayı sağlayacak bir aşı bulunmuyor.

Türkiye’de artış gösteriyor

Yeni tedavi yaklaşımları ve koruyucu önlemlerle 2001’den bugüne yeni HIV enfeksiyonları yüzde 38, AIDS ile ilişkili ölümler ise yüzde 35 oranında azaldı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2016 Aralık ayı itibariyle dünyada HIV ile yaşayan 36,7 milyon kişi, Türkiye’de ise 1985’ten 2018 yılına kadar bildirilen HIV pozitif vaka sayısı 17 bin 884. Son 10 yılda HIV pozitif ve AIDS tanısının en çok konulduğu üç ülkeden biri Türkiye oldu. 10 yıl önce 3 bin 400 kişinin HIV pozitif tedavisi gördüğü, bugün bu sayının 20 binlere ulaştığı aktarılıyor. Tespit edilemeyenlerle birlikte bu sayının 50 bin civarında olduğu da ifade ediliyor.

Toplumda yayılmış yanlış bilgiler nedeniyle HIV ile yaşayan bireyler, virüsten çok önyargı ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, toplumun HIV pozitifli ya da AIDS’li bireyler ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurguluyor.