Hizbullah lideri Nasrallah, 20 yıl önce Lübnan merkezli El Mayadin'e verdiği röportajda, İsrail'in çekilmesinin ardından ABD'nin Hizbullah'a yaptığı teklifleri anlatıyor.

Hizbullah lideri Nasrallah'ın 20 yıl önceki röportajı yayınlandı: Reddedilen ABD tekliflerini anlattı

Lübnan Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın 20 yıl önce el-Meyadin televizyon kanalına verdiği özel röportaj ilk kez yayınlandı.

İsrail'in 20 yıl önce Lübnan'ın güneyinden tek taraflı olarak çekilme kararı almasının ardından ABD'nin Hizbullah'a yaptığı teklifleri anlatan Nasrallah, “ABD’nin o zamanki tüm çabası, işgalci İsrail rejimine karşı savaş denkleminden Hizbullah’ın çıkarılmasına odaklanmıştı" ifadelerini kullanıyor. Nasrallah, ABD’nin tekliflerinin reddedildiğini anlatıyor.

İran resmi ajansı İRNA'nın Lübnan merkezli el-Mayadin'den aktardığı röportaj şöyle:

“ABD’nin o zamanki tüm çabası işgalci İsrail rejimine karşı savaş denkleminden Hizbullah’ın çıkarılmasına odaklanmıştı.

ABD tarafı bize ‘Siz Lübnan’ın güneyini işgalden kurtardınız ve Şeba tarım arazileri konusunda diplomatik yollardan çözülebilir’ diyordu. Söz konusu öneriler işgalci İsrail rejimindeki Lübnanlı esirler ve aynı zamanda Hizbullah’ın politik rolünün tanınması, Hizbullah’ın Lübnan hükumetinde bulunması ve işgalden kurtarılan bölgelerin yenilenmesi için büyük miktarda finansal yardım ekseninde dolanıyordu.

ABD tarafı bize ‘Hizbullah’ın adı terör organizasyonları listesinden çıkarılacak ve insancıl, sosyal ve eğitim kurumlara sahip ülkesinin topraklarını kurtaran bir grup olarak uluslararası düzeyde iyi bir konuma sahip olacak’ diyordu.

ABD tarafı aynı zamanda Hizbullah’ın Filistin intifadasını göz arda etmesini istedi. Çünkü o dönemde Hizbullah Filistin intifadasına finansal, silah ve eğitim desteği vererek kendi deneyimlerini Filistinli güçlere aktarıyordu.

Hizbullah, ABD’nin söz konusu önerilerini kesin bir şekilde reddetti çünkü Hizbullah, Filistin milletine topraklarını kurtarmaları için yardım etmek istiyor. Aynı zamanda İsrail Lübnan’ın aleyhine dolaysız bir tehdit sayılıyor."