Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü Beykoz baskınını yöneten Emniyet Müdürü Niyazi Palabıyık, açıklamalarda bulundu. Hizbullah’ın kendi tuttuğu kayıtlardan bahseden Palabıyık, örgüt yöneticilerinden Edip Gümüş için, “250 insanın katili bu iktidar döneminde salındı” dedi.

Hizbullah operasyonunu yöneten eski Emniyet Müdürü: 250 insanın katili Edip Gümüş bu iktidar döneminde salındı

Hizbullah’ın kurucusu Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü operasyonu yöneten eski Emniyet Müdürü Niyazi Palabıyık, Sözcü Gazetesi’nden Aytunç Erkin’e konuştu. Palabıyık, örgüt arşivinden Edip Gümüş'ün 250 kişiyi öldürdüğünün anlaşıldığını vurgularken yalnızca 11 sene hapis yatmasına ve AKP iktidarında serbest bırakılmasına dikkat çekti.

17 Ocak 2000 tarihinde Beykoz-Kavacık’ta düzenlenen operasyonda polisle girilen çatışmada Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu öldürülmüş, Velioğlu’nun arşivi ele geçirilirken Edip Gümüş ve Cemal Tutar gibi üst düzey Hizbullah yöneticileri de yakalanmıştı. Operasyonu yöneten Niyazi Palabıyık, çatışma hakkında şunları söyledi:

“Öncesinde Emniyet'te toplantı yaptık. ‘Burada bir hücre evi var, örgütün beyin kadrosu burada ve silahlı çatışma yaşanacak' dedikten sonra operasyona başladık. Çatış­ma oldu ve Ve­lioğlu öldürüldü. Üst düzey bir isim var: Edip Gümüş. Gümüş, siyasi kanat sorumlusu, askeri kanat sorumlu­su da Cemal Tutar'dı. Bunları canlı yakaladık.”

"250 KİŞİNİN KATİLİ BU İKTİDAR DÖNEMİNDE SALINDI"

Edip Gümüş hakkındaki kayıtlardan da bahseden Palabıyık, “Bu Edip Gümüş’ü ne hikmet­se bakın bu iktidar döne­minde, 2011'de, saldılar. Gümüş 250 insanın katili. Bunu neden söyle­dim? O evde bulduğumuz kayıtlar var, tellerle, işken­celerle insanlar öldürüldü. Biz valizler dolusu kamera kayıtlarını adli makamlara teslim ettik. Yarın bir gün bu kayıtları bulamadık der­lerse… Sadettin Tantan Bey orada, izlediler! Kimse kayıt yok deme­sin. Gümüş nasıl oluyor da 11 yıl sonra çıkıyor?” diye konuştu.

4 Ocak 2011’de tahliye edilen Edip Gümüş yurt dışına kaçmıştı.

Palabıyık’ın işaret ettiği eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da MHP lideri Bahçeli’nin HÜDAPAR hakkındaki sözlerine cevaben “HÜDAPAR’la Hizbullah arasında tabii ki bağ vardır. İsimleri tek tek saymaya gerek yoktur. 57. Hükümet döneminde Hizbullah evlerinin nasıl ortaya çıkarıldığına, Gaffar Okkan’ın nasıl öldürüldüğüne, Başbakan Yardımcısı olarak şahit olmuş biri” açıklamasında bulunmuştu.