Ankara’da 2018 yılında gerçekleşen YHT kazasının ikinci duruşması dün görüldü. Mahkeme başkanının duruşmadaki sözleri tepki toplarken, TCDD, kazada mağdur olduğunu iddia ederek davaya katılmayı talep etti

Hızlı tren davasında mahkeme başkanından skandal sözler: Korkunun ecele faydası yok

HABER MERKEZİ

Ankara’da 13 Aralık 2018’de 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin, 10 sanık hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci duruşması, dün görüldü.

Mahkeme heyeti davadaki tek tutuklu sanık tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek üçüncü duruşmayı 16 Mart tarihine erteledi.

Ankara 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada söz alan müştekilerden Ayşe Nevin’in “Çok korktum” ifadesine, mahkeme başkanı “Korkunun ecele faydası yok” demesi tepki topladı.

TCDD Taşımacılık A.Ş. Avukatı Selma Doman ise, “Ölenlere rahmet diliyoruz. Kaza meydana geldiği için şirketin zararı bulunmaktadır ve davaya katılmak istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti, TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş’nin meydana gelen kazadan dolayı sorumlu olmaları söz konusu olduğu için suçtan zarar gören olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek katılma taleplerini reddetti.

‘YURTDIŞINDA BİNERİM, BURADA ASLA’

Kazadan yaralı olarak kurtulan Ayşe Nevin ise, “Diğer kazazedeler gibi çok korktum. Psikolojim bozuldu. İşin kötüsü trene işim gereği bir hafta sonra yine bindim. Ama ilk duruşmadan sonra daha çok korktum” diye konuştu. Araya giren mahkeme başkanı, “Korkunun ecele faydası yok” dedi. Nevin, “İnsan hayatı bu kadar ucuz değil” diyerek, sorumlulardan şikâyetçi olduğunu söyledi.

Burcu Borluday da, kazanın ardından ameliyat olduğunu ifade ederek, “Böyle bir sistem kurulmadan önce onay veren en yetkili kişiden şikâyetçiyim. Bir yıla yakın psikolojik tedavi aldım. Umarım bizim yaşadığımız kaza tek olur. Bir daha bu trene binmedim” dedi.Bunun üzerine mahkeme başkanının “Bu kadar karamsar olmayın” demesi tepki topladı. Konuşmasını sürdüren Borluday, “Kaza sırasında trenin hızı 182’ydi. 30’a yakın yaralı üzerimdeydi. Yaşam mücadelesi verdim. Yurt dışında hızlı trene binerim ama bu ülkede asla binmem. Risk analizi dâhi yapılmadı” diye konuştu.

Kazadan yaralı kurtulan ve psikolojik tedavi aldığını söyleyen Gizem Nida Çınar, “Hâlâ ilaç kullanıyorum. Şikayetçiyim” diye konuştu. Bu sözlerin ardından mahkeme başkanı, “Bence o ilaçları kullanma” dedi. Bu sözler üzerine kazadan yaralı kurtulan Çınar, “O ilaçlar olmadan iyi olamıyorum” yanıtını verdi.

‘KİMSE BU DAVAYI ALMAK İSTEMEZ’

Mağdur avukatlarından Adem Kaplan reddi hakim talebinde bulunacağını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Ne kadar meraklısınız reddi hakim talebinde bulunmaya. Hiç kimse bu davayı almak istemez” dedi.

Ankara ile Konya arasında sefer yapan YHT ile rayları kontrol için bulunan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada, üçü makinist dokuz kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi de yaralanmıştı.