Hızlı tüketim müziğin duygusunu yok ediyor
4 Yol grubu 1990’lı yılların sonunda kuruldu. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Vokalde Erhan Eriş, bas gitarda Şehmus Şerbetçi, vokal ve elektro gitarda Berk Arıhan ile bateride Orçun Oktaygil‘den oluşan ‘4 Yol’ yeni teklisi ‘Arama Sorma’yı yayımladı. 1990’lı yılların sonunda kurulan grup, 2010 yılında kaydettikleri ilk albümlerinin ardından 12 senede farklı hikâyeler biriktirerek yeni teklisini çıkardı. Hiç ayrılmadıklarını dile getiren 4 Yol, müziğe devam kararlarının pandemi sürecinde alevlendiğini vurguladı. Türkiye’de ve dünyada müzik sektörünün köklü bir değişim geçirdiğini dile getiren 4 Yol, ortaya çıkan tehlikeyi ise şu sözlerle anlattı:

“Teknolojinin ilerlemesi müzik üretimini kolaylaştırırken niceliği de artırdı. Fakat nitelik anlamında müzikal fikir üretmek, kreatif ve etkili bir yapı kurmak daha da zorlaştı. Arz edilen müzik eseri sayısı 20 sene evvel arz edilenin kat ve kat fazlası. Bu durum hepimizi dinleyici olarak maymun iştahlılığa ve çabuk tüketmeye itiyor. Tıpkı yemek kültürümüzdeki değişim gibi. Halbuki yemek sadece bir besleme değildir, tüm yapısı ile yaşanması gereken bir ritüeldir. Müzik de aynı şekilde ele alınması gereken bir konu. Tarzı ne olursa olsun bir albümü almak veya platform üzerinden dinlemek, içselleştirmek, hayatımızın belli bir döneminde hatırlarımızın fonunda o müziği duymak, hatta seneler sonra bile dinlediğimizde bizi o ana götüren bir köprü oluşturmak için müzik en iyi araç. Bu bağlamda hızlı tüketimin bu duyguyu olumsuz etkilediği düşüncesindeyiz, ama müziği üretenden dinleyiciye geçen bir etkileşim veya fikir yakalanırsa bu duygunun oluşmaması için de mani bir durum yok. Tabi bunun için salt üretimden ziyade müziği görsel materyallerle desteklemek ve sosyal medya kullanımı gibi farklı araçlar artık hayatımızın bir parçası ve biz de buna adapte olmaya gayret gösteriyoruz.”

KONSER VE ALBÜM YOLDA

Eylül ayında albümlerini yayımlayacaklarını ve konser planları olduğunu söyleyen grup, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Arama Sorma isimli ilk teklimizi yayınladık ama sürekli üreten ve kayıt aşamasında olan bir grubuz. Yayınlamaya hazır yedi şarkımız var. Albümü eylül ayında lanse edeceğiz. Yaz sezonunda sosyal medya üzerinden yer ve zaman bildireceğimiz 2 konser planımız var ama kesin programımızı yeni sezon için yapıyoruz.”