Hocaların Hocası 100 yaşında

14 yaşında Türkiye’ye göçen hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat bugün 100 yaşında. Gazeteci, hukukçu, sosyolog, siyaset bilimci Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın öyküsü 100 önce Viyana’da başladı.

İhracatçılık yapan babası Mustafa Süleymanoviç'in ailesi Saraybosna'dan İzmir'e göç etmiş. İzmir'de doğan Süleymanoviç Avrupa'ya fındık ihraç ediyor ve sık sık Viyana'da uzun süreli molalar veriyormuş. Barones Elfriede Karwinsky'le de orada evlenmişler. Kızları Nermin de 1921'de orada doğmuş. Babasının ölümünden sonra bir süre annesiyle birlikte Budapeşte'de yaşayan Nermin, 14 yaşına geldiğinde maddi zorluklar nedeniyle orada okula gidememe durumuyla karşı karşıya kalınca, yaşamını sürdürmek için baba vatanını, Türkiye'yi seçmiş. Cumhuriyet Türkiyesi'ndeki parasız ve yaygın eğitimin kız-erkek ayrımı yapmadan yürürlükte olduğun dair haberlerden etkilenmişti.

Tek başına ve maceralı bir biçimde İzmir'deki akrabalarının yanına gelen Nermin, Türkçeyi esas olarak ondan sonra geliştirdi. 1940'ta İzmir Kız Lisesi’ni, 1944'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Altı yıl Ulus gazetesinde çalıştıktan sonra 1952 ve 1953 arasında ABD’de Minnesota Üniversitesi’nde lisansüstü öğrenim gördü. Akademik yaşama 1953’te Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne (S.B.F) asistan olarak başladı. 1958’de S.B.F’de doçent, 1966’da profesör oldu ve Siyasal Davranış kürsüsünü kurdu.

Hür Berlin, Münih, New York City, Denver, Georgetown ve California’da Los Angeles üniversitelerinde konuk profesör olarak bulundu.

Başbakanlığa bağlı Devlet Planlama Teşkilatı‘nın (DPT) talebiyle Almanya’ya gelerek, İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik gerekçelerle yapılan göç hareketleri ve Almanya’daki Türk işçilerinin durumunu araştırdı. 1964’te “Batı Almanya’da Türk İşçilerinin Sorunları” adlı kitabı yayımlandı. Kadın sorunları ile de yakından ilgilenen Nermin Abadan Unat’ın “Türk Toplumunda Kadın” kitabı Almanca ve İngilizce olarak da yayımlandı. Uluslararası Siyasi İlimler Derneği’nin (IPSA) başkan yardımcılığını (1967-70), Türk Sosyal Bilimler Derneği’nin başkanlığını (1977-84) yaptı. 1978’den bu yana Avrupa Konseyi’nin Kadın/Erkek/Eşitlik Komisyonu’nda başkan yardımcılığı dahil çeşitli görevler üstlendi. 1978-80 arasında “kontenjan senatörü” olarak TBMM’ye girdi. 1988’de Ankara Üniversitesi SBF’den emekli olan Abadan Unat, daha sonra İstanbul’a yerleşti ve Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nin Kadın Araştırma Merkezi’nde ders verdi.

Göçmen işçiler konusunda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları nedeniyle Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı’ndan liyakat nişanı alan Abadan Unat’ın göç olgusunu ele alan baş eseri “Bitmeyen Göç”, bu alandaki en kapsamlı çalışmalardan. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde de 22 yıl öğretim üyesi olarak görev alan Prof. Abadan Unat, ilk eşi Prof. Yavuz Abadan ve ikinci eşi Prof. İlhan Unat’ın soyadlarını birlikte kullanıyor.