Tiyatro bilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku, Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

'Hocaların Hocası' Özdemir Nutku’yu binler gözyaşlarıyla uğurladı

AYCAN KARADAĞ

İzmir'de özel bir hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören tiyatro bilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku, yaşama gözlerini yumdu. Ünlü akademisyen, bugün Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törene ailesi, arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri katıldı. Törenin ardından Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Karşıyaka Doğançay Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

İZMİR ÖZDEMİR NUTKU’DUR, ÖZDEMİR NUTKU İZMİR’DİR

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tiyatronun en önemli değerlerinden birisini, hocaların hocası Özdemir Nutku kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, “Özdemir Nutku, otuz yedisi tiyatro, yirmi ikisi çeviri, dört şiir, on iki oyun ve uyarlama, ikisi senaryo ,biri çocuk oyunu olmak üzere toplam 78 kitap yazdı. Özdemir Nutku yaptığı çalışmalarla çeşitli ulusal ve uluslararası tiyatro ödülleri aldı. Özdemir Hoca yazdığı kitaplar ile birden fazla ödüle layık görüldü. 1990’da kurduğu İzmir Şehir Tiyatrolarının genel sana yönetmeni olarak birçok çalışma yaptı. İzmir çocuk tiyatrosunu kurarak tiyatroya hiç gitmemiş çocukların ayağına tiyatroyu götürdü. Yaptıklarıyla tiyatroda hep ilkleri başardı. Arkasından gelecek olanlara güzel ve umutlu yarınlar bırakmak için çabaladı. İzmir Özdemir Nutku ’dur, Özdemir Nutku İzmir’dir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin ve bizlerin başı sağ olsun” diye konuştu.hocalarin-hocasi-ozdemir-nutku-yu-binler-gozyaslariyla-ugurladi-647818-1.

HOCANIN ADINI YAŞATMAK BİZLERİN BİR GÖREVİDİR

Özdemir Utku’nun eşi Prof. Dr. Hülya Nutku ise, “Bir yanım eksik, bir yanım boş ama onu hala seviyorum. Zannediyorsunuz ki sadece eşi ve kızları çok üzüldü. Yanılıyorsunuz o kadar çok mezunu sevenleri akın etti. Eminim ki hoca bu insan selini ,sevgi selini görse çok duygulanır ve gururlanırdı. O devrimci kimliğe sahip bir adamdı. O devrimci kimliği ile sürekliliğe inanan bir adamdı. Bu salonda oturan tüm öğrencileri bir çınar ağacının yaprakları. Onlarda başarılı olacaklar. Hedef olarak Özdemir Hoca’yı örnek alırlarsa çok daha fazla üreteceklerdir. Özdemir Nutku aynı zamanda çocuk ruhlu bir adamdı. Keşke onun adına çocuk şenlikleri düzenlense. Özdemir Nutku bir yanı devrimci, bir yanı çocuk, bir yanı mütevazı bir yanı ise devasa bir adamdı. Tek üzüldüğüm şey hayatında hiç yalan söylememiş birisi olarak Özdemir Hoca son günlerinde sahne orda duruyor diye yalan söyledim. O sahne orada durmasa bile hocanın adını yaşatmak bizlerin bir görevidir” şeklinde konuştu.