Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde Ermeni güçler tarafından gerçekleştirilen ve yüzlerce insanın işkenceyle katledildiği kara gecenin üzerinden 29 yıl geçti. Hadise, Dağlık Karabağ savaşındaki en büyük katliam olarak kabul ediliyor.

Hocalı Katliamı: Vahşetin üzerinden 29 yıl geçti

1992 yılının 25 Şubat gecesinde, Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentinde aralarında yaşlıların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce insan, Ermeni güçlerinin ablukasındaki şehri terk etmeye çalışırken vurularak ve donarak yaşamını yitirdi.

Memorial İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre katliam, Ermenistan'ın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü olayı, Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak nitelendirdi.

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613, Azerbaycan kaynaklarına göre ise 800 kişi hayatını kaybetti. 500'e yakın kişi ağır yaralanırken, bin 250'den fazla kişi de esir alındı. Aralarında 68 kadın ve 28 çocuğun da bulunduğu 150 esirden daha sonra hiç haber alınamadı.

Yapılan otopsi ve incelemelerde, insanların pek çoğunun işkenceyle öldürüldüğü anlaşıldı. Aralarında Ermeni gazetecilerin de bulunduğu yabancı basın mensupları, katledilen Azerilerin kafa derilerinin yüzüldüğünü, gözlerinin oyulduğunu ve birçoğunun başının kesildiğini yazdı.

PEK ÇOK ÜLKE ‘SOYKIRIM’ OLARAK KABUL EDİYOR

Azerbaycan Meclisi, 1994 yılında düzenlenen bir oturumla yaşanan vahşeti 'Hocalı Soykırımı' olarak kabul etti.

Hocalı Katliamı Meksika, Macaristan, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Honduras, Peru, Sudan ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nca da 'soykırım' olarak kabul ediliyor.

hocali-katliami-vahsetin-uzerinden-29-yil-gecti-846213-1.

Hocalı Katliamı’nı 5 ülke parlamentosu kınarken, ABD'de 16 eyalet meclisi, yaşananları 'soykırım' olarak gören kararları kabul etmiş durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) konuyla ilgili olarak henüz resmi bir karar almış değil. Azerilere göre Rusya, BM’nin bağlayıcı karar almasını engelliyor. Ancak BM Genel Kurulu, 1993’te Ermenistan'ı kınadı. BM Güvenlik Konseyi de 822 sayılı kararla, Ermenistan'dan işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesini istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Nisan 2010’da aldığı kararda, Hocalı'da yaşananlar savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak kabul edildi. Ancak resmi bir karar alınmadı.