Aşırı sağ uzmanı Hajo Funke, Almanya’da tırmanan aşırı sağ terörüne ve AfD’nin önde isimlerinden Höcke’nin ülkede “temizlik” yapmak istemesine dikkat çekti

‘Höcke iç savaş istiyor’

BİRGÜN / ALMANYA

“Yetiştirme ustası”, “iyi huylu zulümle” “ahırı temizleyecek.” Bu AfD’li faşist Björn Höcke’nin kendini ifade etme biçimi. Zeit Online gazetesine konuk olan aşırı sağ uzmanı Berlinli Hajo Funke, Thüringen eyaleti başbakanlık seçiminde FDP’li politikacı Thomas Kemmerich’e destek vererek Almanya’nın son yıllarda yaşadığı en büyük krizinin, Başbakan Merkel’in halefi Annegret Kramp-Karrenbauer’in CDU genel başkanlığından istifasının, başbakanlık adaylığından vaz geçmesinin sebebi, AfD Thüringen Başkanı Björn Höcke’nin tehlikeli düşüncelerine dikkat çekti. Funke, Alman mahkemelerinin ‘faşist denilebilir’ kararı verdiği Höcke’nin Almanya’nın kendi halkından bir bölümünü de kaybetme pahasına “kültür yabancıları”ndan temizlenmesi, özellikle Afrikalı ve Asyalıları ülkeden çıkarma fikrine sahip olduğunu ifade etti. 1 Eylül 2018 günü Almanya’da ilk kez federal mecliste yer alan partinin aşırı sağcılar ve holiganlarla birlikte “Cenaze marşı”na katıldığını kaydeden Funke, hemen akabinde oluşturulun Chemnitz Devrim Birliği adlı terör örgütünün Berlin’de Alman Federal Meclisi’ne saldırı planladığını yazdı.

AŞIRI SAĞCILAR VALİYİ KATLETTİ

Uzman Hajo Funke, yazısında özetle şu ifadelere yer verdi: “2 Haziran’da yılın ilk politik cinayeti gerçekleşti. Aşırı sağcı bir kişi Kassel Valisi Walter Lübke’yi silahla vurarak öldürdü. 9 Ekim’de Halle’de bir saldırgan, Sinagog’ta pek çok inançlı Musevi’yi öldürmek istedi. Bunu yapamayınca rastgele iki kişiyi öldürüp “Yanlış kişileri vurdum” dedi. Saldırı, 1945’ten beri hiç olmadığı kadar Almanya’yı sarstı. Emniyet birimleri gerekli güvenliği sağlayabilecek mi? Halkın dörtte üçü gelişmelerden AfD’yi sorumlu tutuyor. Haklılar. Özellikle de Thüringen eyalet seçimlerinde liste başı olan Höcke konusunda. Bunun için ne söylediğini iyi incelemek lazım.”

‘GERİ DÖNÜŞ PROJESİ’, MUHTEMELEN ZORLA OLACAK

Hajo Funke, faşist Höcke’nin “Aynı nehire asla iki kez değil” adıyla Mayıs 2018’de yayınladığı kitabında yer alan "Nüfus değişimi yoluyla halkın ölümü" adıyla verdiği komplo teorisine dikkat çekti. Funke, aşırı sağcı Höcke tespitlerine şöyle devam etti: “Höcke partisinden Almanya’yı “kültür yabancısı insanlar”dan özellikle de Afrikalı ve Asyalılardan temizlemeyi ana hedef koymasını istiyor. Höcke şöyle yazıyor: "Ulusal ve Avrupa dış sınırlarımızı korumanın yanı sıra büyük çaplı bir geri dönüş projesi gerekli olacak.” Bu milyonlarca vatandaşın ülkeden kovulması anlamına geliyor. Höcke, bu ‘geriş dönüş projesi’nin muhtemelen zorla olacağını belirtiyor. Höcke, “Halkın çıkarlarına bağlı siyasi liderliğin muhtemelen kendi ahlaki mantıklarına aykırı önlemler almalı. "Korkarım ki 'iyi huylu zulüm' politikasından kaçınamayacağım” diyor. Höcke hükümetinin yalnızca Alman etnik toplumuna karşı sorumlu olacağını da belirtiyor. Anayasayı Koruma Örgütü ise bunun ırkçı ve anayasaya aykırı tutum olduğuna dikkat çekiyor. Höcke, bu dünya görüşünü hayata geçirmek için gerektiğinde şiddetten kaçınmayacak. Zira kitabında "Nüfusun çok zayıf veya katılmak istemeyen birkaç bölümünün kaybedilebileceğini”, Almanya’nın “temizlenmesi” gerektiğini belirtiyor: “Üreme ustası” “sağlam bir el”, “güçlü bir süpürgeyle” “dağınıklığı bertaraf etmeli.”