Holdingler krizi fırsata çevirmenin peşinde

HABER MERKEZİ

Türkiye ve dünyada koronavirüs vakaları her geçen gün artmaya devam ederken, sermayedarlar, bu süreçte üzerlerine düşeni yapmamakta ısrarcı davranıyor. Koç, Sabancı, Zorlu, Erciyes Holding gibi büyük sermaye grupları, ekonomik tedbir ve düzenlemeler noktasında sessiz kalmayı tercih ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi ilan edilen koronavirüs, küresel ölçekte can kayıplarına neden olmaya devam ediyor. Pandemi krizinin sosyal ve ekonomik sonuçları da ağır. Küresel ve ulusal ölçekte alınan önlemlerle krizin faturası hafifletilmeye çalışılsa da, sorunun ekonomik ayağı ile ilgili geliştirilen tedbir paketleri yetersiz kalıyor.

Hükümet tarafından pandemi sürecinin sloganı haline getirilen “evde kal!” çağrısına küçük ve orta ölçekli işletmeler kulak tıkamak zorunda bırakılıyor. Çünkü ekonominin yönetilmesinde önemli pay sahibi olan büyük holdingler, bayilerinin süreci en az hasarla atlatmasına yönelik hiçbir tedbir ya da çözüm önerisi sunmuyor. Olağan süreçteki ödeme taleplerinden vazgeçmeyen ya da bayilerinin borçlarını erteleme yoluna gitmeyen büyük sermaye sahipleri, ellerini taşın altına koymayarak, küresel ve ulusal ölçekte alınan tedbirleri de sekteye uğratıyor.

Koç, Sabancı, Zorlu, Erciyes Holding gibi büyük sermaye grupları, bayilerinin karşılaştıkları finansal sorunları görmezden geliyor. Bu süreçte işleri durma noktasına gelen, müşterilerinden ödeme alamayan ve talep de edemeyen bayiler, koronavirüs tehdidine rağmen işletmelerini açık tutmak zorunda kalıyor. Süreç karşısında sessizliğini koruyan sermaye grupları, bayilerini ekonomik olarak yıprattıkları gibi, on binlerce işletmenin açık tutulmasına sebep olarak da halk sağlığını tehlikeye atmaktan çekinmiyor. Pandemi krizinin faturasına ortak olmaktan kaçan büyük sermaye grupları, krizi fırsata çevirmekte ısrarcı.