Eşcinsel evliliğin yasal olduğu Hollanda'da Başbakan Mark Rutte, Hollanda veliaht prensesinin taht hakkından vazgeçmeden istediği kişiyle evlenebileceğini söyledi.

Hollanda Başbakanı Rutte: 'Veliaht prenses bir kadınla evlenip kraliçe olabilir'

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda yasalarının bir kadınla evlenmesi durumunda prensesin bir gün tahta çıkmasını engelleyip engellemeyeceği konusunda parlamentodan gelen soruları yanıtladı.

Herhangi bir kral veya kraliçenin aynı cinsiyetten biriyle de evlenebileceğini belirten Rutte, ''Dolayısıyla kabine, tahtın varisi veya kralın aynı cinsiyetten bir partnerle evlenmek istiyorsa tahttan çekilmesi gerektiğini görmüyor" dedi.

Kabine eşcinsel evliliğin mümkün olduğunu açıkça belirtse de, örneğin evlat edinme veya sperm bağışı yoluyla eşcinsel kraliyet evliliğinden doğan çocuklar varsa, ardıllığa ne olacağı bilinmiyor. Hollanda anayasası, kral veya kraliçenin yerine yalnızca "yasal bir torun" geçebileceğini belirtiyor.

Bunun, ''Korkunç derecede karmaşık" olduğunu ifade eden Rutte, bu aşamada konunun tamamen teorik olduğunu, ancak kraliyet evliliğine onay vermesi gereken parlamentoya bağlı olacağını söyledi.

Kral Willem-Alexander'ın en büyük çocuğu olan 17 yaşındaki Veliaht Prenses Catharina-Amalia, tahtın varisi.

En son meclis soruları, bu yıl 18 yaşına girecek olan Prenses Amalia hakkındaki bir kitaba yanıt olarak soruldu ve bir kadınla evlenmek istiyorsa tahttan vazgeçmesi gerekebileceğini öne süren bir hipotez sunuldu.

Hollanda'da eşcinsel evlilik 2001'den beri yasal. (AJANS BİZİM)