Hollanda'da işçiler ve gençler ağır bir ekonomik krizle kuşatılıyor. Komünist Gençlik Hareketi, "Gençler, kendilerine ait bir dairenin ki karşılayamadıkları için ebeveynleriyle daha uzun süre kalıyor ve gelecek kaygısı artıyor. Pandemiye şiddetli bir kapitalist ekonomik kriz eşlik ediyor" diyor.

Hollanda'da gençleri gelecek kaygısı kuşattı

Dış Haberler Servisi

Hollanda Yeni Komünist Partisi'nin (NCPN) gençlik örgütü Komünist Gençlik Hareketi (CJB) ülkedeki koronavirüs kısıtlamaları karşıtı eylemlerin karakterini irdeledi, pandemide sağlık hizmetlerinin yetersizliğini ve yaşanan ekonomik sıkıntıları anlattı.

Sosyalist yayın Peoples Dispatch'e konuşan CJB üyeleri, "Çoğu insan için bir metro yolculuğu bile dikkatlice planlanması gereken lüks haline geldi. Gençler, kendilerine ait bir daireyi karşılayamadıkları için ebeveynleriyle daha uzun süre kalıyor ve gelecek kaygısı artıyor diyor.

YÖNETİM SORUMLU

Ailelere çocuk bakımı ödeneğinde usulsüzlüğün ortaya çıkması sonucu 15 Ocak'ta istifa eden Mark Rutte başbakanlığındaki hükümet yerine henüz yeni yönetimin gelmemesi de ülkedeki siyasi krizin bir boyutu olarak gösteriliyor. "Hollanda'da bir sonraki seçimler iki ay içinde gerçekleşeceği için istifa sadece sembolik. Pandemiye şiddetli bir kapitalist ekonomik kriz eşlik ediyor" diyen CJB üyeleri, koronavirüs kısıtlamaları karşıtı eylemlerle ilgili de yönetimin sorumluluğuna dikkat çekiyor. CJB, "Sokağa çıkma yasağına karşı protestolar var ve bunda sağ gruplar etkili. Bu eylemler virüs hakkındaki komplo teorileriyle besleniyor. Hollanda hükümeti, çelişen tutumları nedeniyle bundan kısmen sorumlu. Aylarca yüz maskesi takılmasına gerek olmadığı savunuldu" hatırlatması yapıyor.

KRİZİN YÜKÜ İŞÇİLERİN SIRTINA BİNDİRİLİYOR

"Mücadele krizden çıkış yoludur" sloganını öne çıkaran CJB, "Pandemiden bu yana işçilerin ve gençlerin hayatları çok değişti. Birçoğu işlerini kaybetti. Sağlık çalışanları çok fazla baskı altında. Çoğu öğrenci, öğrenim ücretlerini ve geçim masraflarını ödemeye devam ederken eğitim hizmetlerinden faydalanamıyor. Ekonomik krizin altında yatan neden, kapitalist sistemin çelişkilerinde, sermayenin aşırı birikiminde. Elbette pandemi ve alınan önlemler ekonomik krizin patlak vermesini hızlandırdı. Ancak büyük şirketler ekonomik krizin yükünü işçi sınıfına yüklemeye çalışıyor" uyarısında bulunuyor.