Hollanda’da Covid-19 salgınının gölgesinde düzenlenecek seçimler, tarihte birçok ilki bünyesinde barındırıyor. Özellikle salgının yayılmasını önlemek amacıyla 3 güne yayılan seçimlerde, pek çok siyasi parti lideri, sağcı partilerle koalisyon yapmayacaklarını açıkladı.

Hollanda'da seçimler: Siyasi parti liderleri aşırı sağcı partilerle hükümet kurmayacaklarını duyurdu

Hollanda'da genel seçim heyecanı yaşanıyor. Sandık başlarında yığılmayı önlemek amacıyla Hollandalı seçmenler bugünden itibaren oy vermeye başlayacak, Covid-19 salgını nedeniyle, bu yıl 15-17 Mart arasında yapılacak seçimler her zamankinden farklı bir oy verme süreciyle işletilecek.

Çocuk bakımı konusunda çifte vatandaşlara yönelik ayrımcılık yapıldığının ortaya çıkması üzerine istifa eden hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD), seçimlerden 1’inci parti olarak çıkması bekleniyor.

Kamuoyu yoklamaları, Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) ikinci parti olmasını öngörüyor.

Hollanda'daki Yeşil Sol Parti, Başbakan Rutte'nin partisi VVD başta olmak üzere geçen seçimde en fazla oy alan 4 parti lideri, aşırı sağcı Geert Wilder'in partisiyle seçim sonrası hükümet ortaklığı yapmayacaklarını açıkladı.

Seçimlerde, Hollanda nüfusunun beşte birini oluşturan Müslüman seçmenlerin oyuna talip 3 ayrı parti yarışacak. Bunlar, Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediği Denk ve Nida partileri ile aşırı sağcı eski parlementer Arnoud van Doorn'un liderliğindeki Birlik Partisi (Partij van de Eenhijd).

HOLLANDA’DA ŞERİAT İSTEYEN SAĞCI LİDER

Hollanda'da İslami bir yönetim tarzı isteyen Birlik Partisi'nin lideri Arnoud van Doorn, aşırı sağcı lider Geert Wilders'in "sağ kolu" olarak politikaya atılmış ve milletvekili seçilmişti.

Eski bir polis olan van Doorn, daha sonra İslam dinini seçerek, Hollanda'da şeriatı esas alan bir yönetim biçimini savunmaya başladı.

OY VERME İŞLEMİ ARAÇTAN ÇIKMADAN YAPILABİLECEK

Ülkenin en büyük şehirlerinden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ve Enschede gibi birçok bölgede seçmenler, araba ve bisikletle girebilecekleri merkezlerde, bulundukları araçlardan çıkmadan oy kullanabilecekler.

Hollanda'da 70 yaş ve üzerindekiler ile yurtdışında yaşayan yaklaşık 2 buçuk milyon seçmen de mektupla oy kullanabilecek.

Salgından kaynaklı sokağa çıkmak istemeyen seçmenlere bazı belediyeler, seçim sandığı minibüsleri gönderecek.

PANDEMİ NEDİYLE SEÇİM ÖNLEMLERİ

Hollanda seçimleri, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra en fazla siyasi partinin katıldığı seçim olarak kayıtlara geçiyor. Yapılacak seçimlere bu yıl 37 parti katılıyor. Hollanda'daki 352 belediye ile Karayipler'deki 3 adada bugünden itibaren oy verme işlemi başlıyor.

Pandemi dolayısıyla, ülkede ilk kez bu yıl farklı seçim önlemleri alınacak. Oy vermek için sandık başına gelen seçmenler sağlık kontrolünden geçecek. Sağlık personeline verdiği yanıtlarda Covid-19 belirtisi saptanan kişilerin oy kullanmasına müsaade edilmeyeceği belirtildi.

Sandık başlarında 1 buçuk metrelik sosyal mesafe uygulamasının yanı sıra oy verme merkezlerinde yeterli havalandırma sistemi de oluşturulacak.

Ülkede oy verme işlemleri Hollanda saatiyle 17 Mart akşamı saat 21.00'da sona erecek.

TEK BAŞINA YÖNETİM İÇİN EN AZ 76 SANDALYE ALINMALI

Hollanda’da Temsilciler Meclisi’nde toplamda 150 temsilci seçilebiliyor. Bir partinin koalisyon olmadan iktidara gelebilmesi için en az 150 temsilcili mecliste 76 sandalyeye sahip olması gerekiyor.

Ülkede son yapılan 2017 seçimlerinde VVD’nin öncülüğünde bir koalisyon hükümeti kurulmuş ve hiçbir parti 76 sandalyeyi tek başına alarak iktidara gelememişti.