Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu 'olası protestolar ve artan tehdit' gerekçesiyle geçici olarak ziyarete kapatıldı. Irkçı Pegida örgütü lideri Edwin Wagensveld’in Hollanda Parlamentosu önünde Kuran yırtması Hollanda ve Türkiye arasında gerilime neden olmuştu.

Hollanda, İstanbul Başkonsolosluğu'nu 'güvenlik' gerekçesiyle kapattı

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Hollanda Başkonsolosluğu, 'olası protesto gösterileri ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit' gerekçe gösterilerek geçici süreyle ziyarete kapatıldı.

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan başkonsolosluğun geçici süreyle kapatılacağı bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu çevresinde olası protestolar ve batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu, 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılacaktır."

ABD Türkiye Büyükelçiliği de, dün (30 Ocak) yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yönelik seyahat ve güvenlik uyarısını 'teröristlerin olası misilleme saldırılarını' gerekçe göstererek güncellemişti. Konuya ilişkin açıklamada, "ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor" ifadelerine yer verilmiş ve Türk makamların ilgili konuyu araştırdığı bildirilmişti.

TÜRKİYE VE HOLLANDA ARASINDA KURAN YIRTMA GERİLİMİ

Aşırı sağcı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) lideri Edwin Wagensveld, İsveç’te Kuran yakan Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’a destek amacıyla Lahey’deki parlamento binası önünde Kuran'ı sayfalarını yırtmış, kitabı ateşe vermesi güvenlik güçlerince engellenmişti. Olaya sert tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak protesto notası vermişti.