Hollanda istihbarat servisinin hazırladığı Suriye raporunda Türkiye’nin cihatçı gruplarla mücadeleye öncelik vermediği ifade edildi

Hollanda istihbaratı: Cihatçılarla mücadeleye öncelik verilmiyor

Mahmut Erciyas / Amsterdam

Hollanda’nın istihbarat servislerinden Genel Istihbarat ve Güvenlik Teşkilatı (AIVD) önceki gün yayımladığı Suriye’nin Mirası adlı raporunda Türkiye hakkında dikkat çekici ifadelere yer verdi. Teşkilat, IŞİD’in ve El Kaide’nin Suriye ve Irak’ta aldıkları ağır darbelere rağmen hâlâ kesin yenilgiye uğratılmadıklarını; yeni bir mücadele dönemine hazırlandıklarını ifade etti.

Bu örgütler, AIVD’ye göre hilafet ülküsünden vazgeçmeyen yeraltı hareketlerine dönüştürülüyor. Bu yüzden teşkilat Batı Avrupa’daki cihatçı terör tehlikesinin gelecek yıllarda devam edeceğini düşünüyor. Hollanda’da yaşayan ve cihatçı ideolojiyi benimsemiş insan sayısı 500, sempatizan sayısı “birkaç bin” olarak tahmin ediliyor.

AIVD raporda, özel olarak Türkiye’nin rolüne de değindi. Teşkilat, Türkiye’nin geçmişte cihatçılar için Suriye’ye yönelik köprü işlevi gördüğüne dikkat çekerken, günümüzde de IŞİD ve El Kaide için büyük stratejik önem taşıdığını belirtti. AIVD, bu örgütlerin Türkiye’yi hâlâ “stratejik üs” olarak kullanmakta olduğunu, Türkiye’de kendilerini yeniden toparladıklarını ve aynı zamanda yeraltı örgütlenme modeline geçmek ve saldırı planları yapmak için Türkiye’yi kullandıklarını iddia etti.
Raporda Türkiye’nin cihatçı gruplarla mücadeleye gereken önemi vermediği tespitine de yer verildi.