Hollanda’da 16 yılda en az 550 çocuğun biyolojik babası olan kişinin, daha fazla sperm bağışı yapması yasaklandı. Mahkeme, adamın anne adayları ile tüp bebek merkezlerine yalan söylediğini ve kanunlara aykırı şekilde sperm bağışı yaptığını belirledi.

Hollanda’da 550 çocuğun biyolojik babası olan adamın sperm bağışlaması yasaklandı

Hollanda’da Lahey Bölge Mahkemesi, son 16 yılda en az 550 kişinin babası olan adamın daha önce babalık yaptığı çocuk ve bağışladığı sperm sayısı ile gelecekte de bağışlamaya devam etmek istediği konusunda yalan söylediğini duyurdu.

Mahkemeden yapılan açıklamada, “Ebeveynlerin tamamı şu anda çocuklarının çok sayıda biyolojik akrabası olduğunu, yani kendileri seçmediği halde yüzlerce üvey kardeşi olduğunu öğrenmiş oldu” ifadeleri yer aldı.

Euronews’teki habere göre Hollanda'daki kanunlar nedeniyle mahkeme söz konusu adamın kimliğini açıklamadı fakat 2021 yılında konuyla ilgili New York Times gazetesine açıklamada bulunan bir sağlık bakanlığı sözcüsü, zanlının 41 yaşındaki Jonathan Jacob Meier olduğunu onaylamıştı.

Sözcü, bağışçıların başka bir klinikte sperm bağışında bulunmayacağına dair sözleşme imzalaması gerektiğini, Meijer’in de bu sözleşmeyi imzalamasına rağmen çok sayıda sperm bankasına bağışta bulunduğunun tespit edildiğini söylemişti.

Mahkeme belgelerine göre Meijer, ülkede en az 11 tüp bebek merkezine bağış yaptı.

Kanunlara göre her bir kliniğin bu spermleri en fazla 12 kadında ve 25 çocukta kullanılmasına izin veriliyor.