Hollanda polisi çiftçi protestolarında çıkan olaylar sebebiyle 100'den fazla çiftçinin gözaltına alındığını duyurdu.

Hollandalı çiftçilerin protestoları devam ediyor: 100’den fazla gözaltı
Fotoğraf: AA

Hollandalı çiftçiler, temmuz ayından bu yana hükümetin, büyük oranda azot emisyonuna sebep olduğu gerekçesiyle inek ve sığır çiftliklerinin sayısını azaltma kararını protesto ediyor.

Çiftçiler, hükümetin belirlediği iklim hedeflerinden, büyük tedarik zincirlerinin değil kendilerinin daha fazla etkileneceğini düşünüyor ve hayvan sayısının azaltılmasını isteyen hükümetin tarım ve çiftçilik faaliyetlerini yapılamaz hale getireceğini söylüyorlar.

Yollara tezek ve saman dökülmesi

Çiftçiler hükümetin kararına yönelik tepkilerini göstermek için temmuz ayının başından itibaren yolları kapatıyor, gıda merkezlerinin önlerini tıkıyor ve yollara tezek ve saman döküyorlar.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Hollanda polisi tarafından eylemlere dair, yapılan gözaltı ve cezaların ayrıca hesaplanmadığı belirtilen açıklamada, tahmin edilen gözaltı sayısının 100'den fazla ve eylemcilerin çoğunun ise 30 yaşın altında olduğu bildirildi.

Gözaltı gerekçesi olarak çiftçilerin yolları tıkaması, tezek ve çöp atmaları, saman balyalarını yakmaları gösterildi.

Ayrıca trafiği yavaşlatmaktan 186, trafiği durdurmaktan 212 olmak üzere toplam 700'den fazla para cezası kesildiği bildirildi.

***

Ne olmuştu?

Hükümetin iklim ve azot salınımına ilişkin politikalarını protesto eden çiftçiler, temmuzun ilk haftalarından bu yana yol, liman bloke etme ve zincir marketlerin gıda dağıtım merkezlerinin önünü traktörlerle kapatma eylemleri gerçekleştiriyor.

Hollandalı çiftçiler hükümetin kararıyla ilgili, 22 Haziran'da Stroe kentinde bugüne kadarki protestoların en büyüğünü gerçekleştirmişti.

4 Temmuz sabahının erken saatlerinden itibaren ise Alberth Heijn, Jumbo, ALDI, Lidl, Vomar dahil birçok firmanın Veghel, Breda, Beilen, Woerden, Nieuwegein, Drachten, Heerenveen, Zwolle, Geldermalsen ve Nijkerk kentlerindeki yaklaşık 20 gıda dağıtım merkezinin girişini kapatan çiftçiler, marketlerdeki günlük ürünlerin tedarikine engel olarak rafların boşalmasına neden olmuştu.

Hollanda Maliye Bakanlığı verilerine göre, ülkede 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu azaltmaya yönelik hedefler nedeniyle 11 bin 200 çiftliğin kapanması öngörülüyor.

17 bin 600 çiftliğin ise mevcut hayvan sayısını üçte birden fazla azaltması bekleniyor.

Hükümet yetkilileriyle çiftçilerin temsilcileri arasındaki görüşmelerin ilki 5 Ağustos'ta yapılmıştı.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) eski milletvekili Johan Remkes'in ara buluculuğunda Utrecht şehrinde gerçekleşen görüşmede Başbakan Mark Rutte ve diğer kabine üyeleri de yer almıştı.