Denizli’nin Honaz ilçesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından tartışmalar sürüyor. Valilik, 2 Haziran’da yapılacak seçime kadar görev yapmak üzere 2003’de AKP’den Çorum belediye Başkanı seçilen ve 2009’a kadar görev yapan Vali Yardımcısı Turan Atlamaz’ı atadı. CHP Denizli Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca ve Kazım Aslan, karara tepki göstererek “seçime kadar başkan […]

Honaz’da seçim iptal edildi, koltuğa yandaş atandı

Denizli’nin Honaz ilçesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından tartışmalar sürüyor.

Valilik, 2 Haziran’da yapılacak seçime kadar görev yapmak üzere 2003’de AKP’den Çorum belediye Başkanı seçilen ve 2009’a kadar görev yapan Vali Yardımcısı Turan Atlamaz’ı atadı. CHP Denizli Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca ve Kazım Aslan, karara tepki göstererek “seçime kadar başkan olarak atanan memurun tarafsız olması gerekirdi, bu şahsın atanması hukuka ve siyasetin etik kurallarına aykırıdır” dedi.

Halk cevabı sandıkta verecek

AKP’nin seçim sonrası Honaz’ı kaybetmemek için elinden geleni yaptığını belirten CHP’li Karaca, “Honaz Denizli’de AKP, için önemli bir ilçe. Bunca zamandır elden bırakmamak için ellerinden gelen hukuksuzluğu yaptılar. En son atadıkları AKP’de belediye başkanlığı yapmış güya devlet memuru bir isim” dedi. Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: ”Şu an Vali yardımcısı olarak Denizli’yi temsil eden aslında kayyum olarak atanan bu şahsın hukuka ve siyasetin etik kurallarına uygun davranacağına, tarafsız kalacağına sadece umut ediyorum. Honaz halkı kendilerine her türlü cevabı sandıkta verecek.”

Tarafsız seçime nasıl gidilecek?

Karar tepki gösteren CHP’li Aslan ise “Honaz halkı gereken cevabı tekrar verecek” dedi. Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP’liler seçim sonrası hazırladıkları tezgahla seçimin iptal edilmesi için çalıştılar. Seçimlerin iptal edilmiş olması usulsüzlüktü. Şimdi daha kötüsü 2 Haziran’a kadar bu bölgede tarafsız adil bir seçime nasıl gidileceği sorusu. Ama ben inanıyorum ki 2 Haziran’da Honaz halkı bu yapılanlara göz yummayıp sandıkta tekrar ve net bir cevap verecektir”

Seçimin iptal süreci

Honaz ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde CHP adayı Yüksel Kepenek 9 bin 389, rakibi AKP’li Turgut Devecioğlu ise 9 bin 381 oy almıştı.

AKP’nin ilçe seçim kuruluna itirazı sonrası 41 sandıkta oylar yeniden sayılmış, Kepenek’e 9 bin 387, Devecioğlu’na ise 9 bin 384 oy çıkmış, fark da 3’e düşmüştü.

AKP ve CHP’nin sonuçlara ilişkin il seçim kuruluna yaptığı itiraz üzerine 13 sandıkta geçersiz oyların yeniden sayılmasıyla Kepenek ile Devecioğlu arasındaki fark 1’e inmişti.

AKP, bu kez seçimde oy kullanmaması gereken ‘kısıtlı’ 5 kişinin oy kullandığını gerekçe gösterip, YSK’ye itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren YSK, Honaz ilçesindeki seçimleri iptal edip, seçimin yenilenmesine karar verdi.