Başkanlık seçiminin oy sayımında muhalefetin ortak adayı aday beş puan farkla öndeyken elektrikler kesildi, bilgisayarlar arızalandı. Elektrikler geldiğinde ise sağcı adayın zaferi ilan edildi. Muhalifler sokaklarda

Honduras’ta da trafoya kedi girdi!

HABER MERKEZİ

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta başkanlık seçimlerinde de "trafoya kedi girdi", sonuçlar birkaç saat içinde el değiştirdi. Pazar günkü seçimde muhalefetin ortak adayı Salvador Nasralla'nın seçimi 5 puan farkla önde götürdüğü sırada, oy sayımı sürerken aniden elektrikler kesildi. Teknik arızadan kaynaklı olduğu ileri sürülen birkaç saatlik kesintinin ardından sayım tamamlanarak iktidardaki Ulusal Parti’nin adayı mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in göreve yeniden seçildiği açıklandı.

Honduras Seçim Kurulu (TSE) Hernandez'in oyların yüzde 42,6'sını, Nasralla'nın ise yüzde 41,6'sını aldığını bildirdi. Elektrikler kesilmeden önce ise Nasralla yüzde 45, rakibi Hernandez ise yüzde 40'taydı. Her iki aday da kendisinin zafer kazandığını ileri sürüyor. İki lider de seçim öncesinde sonuçlara saygı göstereceklerine dair belge imzalamış ancak oy sayımının yapıldığı bilgisayarda arıza çıktığının duyurulmasının ardından Nasralla, belgenin geçerliliği olmadığını belirterek osyal medya hesabından destekçilerini protestoya çağırdı.

MUHALİFLER SOKAKLARDA

Hileli sayım sonrasında ülke karıştı. Çok sayıda muhalif partinin oluşturduğu çatı ittifakı Muhalefetin Diktatörlüğe Karşı Birleşik Muhalefet’in ortak adayı Nasralla'nın resmi seçim sonuçlarını tanımayacağını açıklaması sonrasında ülke genelinde protestolar başladı. Nasralla, destekçilerine protestoları barışçıl şekilde sürdürmeleri çağrısında bulundu. Nasralla’nın çağrısı sonrası Seçim Kurulu’nu (TSE) protesto eden destekçileri sokaklara çıktı. Yolları trafiğe kapatan barikatlar kuran muhaliflere polis ateş açtı. Başkentteki bazı okul ve üniversiteler, hafta sonuna kadar eğitime ara verdi. Polisin saldırısında en az iki kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin de yaralandığı açıklandı.

LİBERALLER DE DEVRİK LİDER DE İTİRAZ ETTİ
Liberaller de seçim sonuçlarına itiraz etti. Tartışmalı seçimi üçüncü sırada bitiren Liberal Parti adayı Luis Zelaya da destekçilerine demokrasiyi savunmaları çağrısı yaptı. 2006 ile 2009 yılları arasında devlet başkanlığı koltuğunda oturan ve ABD destekli bir darbe ile görevinden uzaklaştırılarak sürgüne gönderilen Manuel Zelaya da seçimin asıl kazananının muhalefetin adayı Nasralla olduğunu belirtti.

Honduras'ta seçim hileleriyle sonuçlaırn el dğeiştirmesi yeni değil. Dört yıl önce yapılan 2013'teki devlet başkanlığı seçiminde de Juan Orlando Hernandez şaibeli şekilde oyların yaklaşık yüzde 36,5'ini alarak seçimi kazanmıştı. Muhalefetin adayı Xiomara Castro ise hile yapıldığını iddia ederek sonucunu tanımayacağını açıklamıştı.

ABD SAĞCI HERNANDEZ'İN ARKASINDA

Nasralla’nın zaferi, Honduras ile askeri bağları olan ABD için büyük bir darbe olacaktı. Nasralla, ‘Diktatörlüğe Karşı Muhalefet İttifakı’ grubunun ortak adayı olarak seçimlere girdi. Destekçileri arasında liderliğini ABD destekli darbeyle 2009’da görevinden uzaklaştırılan Manuel Zelaya’nın yaptığı Sao Paulo Forumu üyesi LIBRE ile sosyal demokrat PINU-SD de bulunuyordu. Nasralla üzerinden Zelaya’nın kontrolü ele alacağı yorumları yapılıyordu.

Sağ tandanslı yönetimlerin son dönemde iktidara taşındığı kıtada son olarak Arjantin ve Şili sağın eline geçmiş, sol hareketler ivme kaybetmişti. Ancak geçen haftalarda Venezuela’daki eyalet seçimlerinde Chavezcilerin zafer kazanması kıta genelindeki sol hareketler için bir nebze de olsa moral olmuştu.

YEREL SEÇİMDE DE KEDİ GİRMİŞTİ!

30 Mart 2014'teki yerel seçimleri sırasında da elektrikler kesilmiş dönemin AKP'li Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintileriyle ilgili "Espri yapmıyorum trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış" demişti. Yıldız elektrik kesintileri ile ilgili fotoğraf servis etmişti.