Çin’in Hong Kong’a yönelik tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etmesi bölgede krizi tırmandırdı. ABD, Hong Kong’da yaşananları BMGK’ye taşımak isterken Çin, bu girişime karşı çıktı

Hong Kong’da kriz tırmanıyor

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etmesi bölgede gerilimi artırdı. Hong Kong’da düzenlenen gösterilerde polis müdahalesi sonucu yaklaşık 300 gösterici gözaltına alınırken Devlet Başkanı Şi Cinping’in orduya ‘Savaşa hazır olun’ talimatı verdiği ortaya çıktı.

Şi, askeri yetkililerin de hazır bulunduğu ve Çin’in en üst yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık toplantısının oturum aralarında yaptığı açıklamada, “Saldırı, muharebe hazırlıklarını hızlandırmak, fiili askeri eğitimi esnek bir şekilde yürütmek ve ordumuzun görevlerini yerine getirme kabiliyetini geliştirmek gerekiyor” dedi.

Çinli ve Hong Konglu yetkililer, yeni yasanın şehrin sahip olduğu özerkliğe zarar vermeyeceği yönündeki açıklamalarını sürdürürken, ABD’den Çin’e yönelik hamle geldi. ABD, Çin’in yeni güvenlik yasası çıkarmasını ‘uluslararası barışla güvenliği ilgilendiren küresel bir endişe’ olduğu gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşımak istedi ancak bu talebe Çin karşı çıktı.

ABD ZORBALIĞA SON VERSİN

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Hong Kong sorununun ‘Çin’in iç işlerini ilgilendirdiğini’ beyan ederek, “Gerçekler, bir kez daha ABD’nin dünyanın sorun çıkaran ülkesi olduğunu gösteriyor. Uluslararası hukuka göre ABD taahhütlerini ihlal ediyor. Çin, ABD’yi kuvvet politikası ve zorbalık uygulamalarına son vermeye davet ediyor” açıklaması yaptı.

YASADA NE VAR?

Hong Kong’un temel yasasının 23’üncü maddesi, yerel hükümetin gerekli görmesi durumunda Çin merkezi hükümetine Hong Kong’da olası ‘isyana teşvik, vatana ihanete karşı’ cezalandırma imkânı tanıyor. Söz konusu ‘Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası’, bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli yasa olarak değerlendiriliyor.