Hopa davasının düşürülmesi istendi: Asıl Metin Lokumcu’nun ölümüne sebep olanlar yargılanmalı

Hopa Davası’nın 11. duruşmasında ifade veren Hopalılar davanın güvenilirliğinin sona erdiğini söyleyerek düşürülmesini talep etti.

Dört yıldır süren davada ek savunma yapan Kamil Ustabaş ise ek savunma yapacağını belirterek, Hopa Davası’nda asıl yargılanması gerekenlerin Metin Lokumcu’nun ölümüne neden olan kişiler olduğunun altını çizdi. Ergenekon ve Balyoz davalarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Bu cemaatin kumpasıdır' demesinin ardından düşürüldüğüne dikkat çeken Ustabaş, Mağdur olduklarını yineleyerek “O gün Hopalıların su hakkına sahip çıkma iradesine saldırdılar. Bu davanın bir an önce düşmesi gerektiğini düşünmekteyim” dedi.

Hopa’da 31 Mayıs’ta meydana gelen olaylarda görev alan polislerin ve o günkü korumaların bir kısmının 'cemaattendir' diye tutuklandığını da anlatan Ustabaş, “Bu davanın bir an önce düşmesi gerektiğini düşünmekteyim. Bu iddianameyi hazırlayan savcı Nihat Hırka, bu iddianameyi hazırlarken 'Devletin savcısı mıydı yoksa cemaatin savcısı mıydı' bilmiyorum. Tüm bu nedenlerle bu davanın da düşmesi gerektiğine inanıyorum. Hukuk içerisindeki tartışma nedeniyle bizde de hakim ve savcılara karşı bir güven eksikliği oluştu” diye konuştu.

Anıl Karahan ise savunmasında polisin kendilerine saldırdığını belirterek, “Dışarı çıkar çıkmaz ayağıma bir gaz bombası geldi. Polislerin müdahalesini gördüm. Tekrar dükkana girerken arkamdan gaz bombası atıldı. Gaz bombası dükkana girince de dükkandan çıktık” dedi.

Karahan, sanık avukatının “Neden iki ifaden arasında fark var?” sorusuna ise polislerin kendisini gözaltına aldığı gün ciddi bir biçimde sıkıştırdığını ve “Konuşmazsan başın yanar. Suçu senin üzerine atarız” dediğini aktardı.
Mahkeme, sanıklar Osman Lokumcu, Onur Gümüşkaya, Bülent Ustabaş, Yasin Evren Öztürk, Ramazan Tunç, Tanju Gümüşkaya ve Kamil Ustabaş hakkında verilen adli kontrol kararlarının kaldırılmasına karar vererek, dosyadaki bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla davayı 21 Eylül 2015’e erteledi.