Bu hafta memleketin en iyi yürekli metalcisini kaybettik. Türkiye’deki ilk heavy metal fanzin/dergisi Laneth’i yayınlayan, Go, Blue Jean, Headbang ve Non Serviam dergilerinde önemli görevlerde bulunmuş, radyocu, gazeteci, müzik arşivcisi ve organizatör Çağlan Tekil maalesef aramızdan ayrıldı. Son birkaç yıldır Radyo Eksen’de yaptığımız programlar sebebiyle çok sık görüştük ve bolca vakit geçirdik. Meğer bu ne büyük bir lütufmuş. Haberi aldığımdan beri hislerimi anlatacak kelimeleri bulmakta zorluk çekiyorum. En baştan beri aklımda dönen şey kalbimin son derece kırık olduğu...

İlginç bir adamdı Çağlan. Söylediğim gibi en önemli özelliği çok iyi bir insan olmasıydı. Abartmadan söylüyorum, ülkedeki sayısız metal ve rock grubunun üzerinde çok büyük emekleri olmasına rağmen kendini öyle görmezdi. Geride durmayı tercih eder, yaptıklarıyla övünmez, fotoğraflarda herhangi biriymiş gibi poz verirdi. Bunları yüzüne söylesen “Saçmalamayın, abartmayın” derdi. Sakin, sessiz, bazen de sinir bir insandı, ama kavgasını gürültüsünü hiç görmezdiniz. Savaşçı bir karakterdi, poz kesmez, bildiği yolda inandığı değerlere uygun bir şekilde yaşardı. “Non Serviam/Boyun Eğmem” diyerek yaşadı.

Bu hayatın hakkını verdi. Bize çok şey öğretti Çağlan. Onunla ilk kez 15 yaşımda tanışmıştığımda, çocukluğuma bakmadan benimle muhabbet ettiği anı hiç unutmayacağım. Yıllar sonra ben Hürriyet’te muhabir, o da Blue Jean ve Headbang dergilerinin Genel Yayın Yönetmeni’yken çalışma fırsatımız olmuştu. Çağlan’ın hayatı boyunca yaptıklarını yazsam buradan nereye kadar yol olacağını tahmin bile edemiyorum.

Çağlan’cım seni hayatım boyunca çok iyi bir insan olarak hatırlayacağım. İyi ki yollarımız kesişmiş iyi ki durmadan kadeh tokuşturarak muhabbet etmişiz. Hoşçakal, tekrar görüşene kadar… Non Serviam!

***

Göğse bir tekme: Helak

hoscakal-caglan-715277-1.

Çağlan böyle bir yazı yazdığımı görüp bir metal grubu veya albümü önermediğimi görse “Skandal” derdi. O yüzden bu hafta çıkmış ve ben daha ilk notasını duyduğum anda göğsüme tekme yemiş gibi hissettiğim bir albümden bahsetmek istiyorum. Kadıköylü grup Helak yeni albümü “Heritor”u iki gün önce yayınladı. Tam da Çağlan’ın haberini aldıktan sonra ihtiyacım olan agresif depresyonu karşılıyor bu albüm. Hırıltılı ve sert brütal vokaller, yumruk gibi bir sound... Albümdeki favorilerim açılıştaki tekmenin sahibi olan ‘Kara Teke’ ve ‘Sarkaç’. 2018’de kurulan Helak gitar, bas gitar ve vokallerini Moklich, davul, synthesizer ve elektronik altyapılarını Onur Başkurt, vokalleriniyse Onur Meriç üstleniyor. Albümün kayıtları Onur Başkurt, miks ve mastering’i ise Richard Salino tarafından yapılmış. Albümün kapağında yer alan eser Yağız Gülseven’e, kapak tasarımı ise Big Baboli Printhouse’a ait. Çokça doom etkili kaotik bir death ve sludge metal deneyimi için doğru adres kesinlikle “Heritor”.