HPV aşısını döviz kuru vurdu, fiyatlar katlandı
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Kadın sağlığında ve doğum kontrol yöntemlerinde kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmıyor. Özellikle rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı ile doğum hapları bunların başında geliyor. Döviz kuru nedeniyle de bu ilaçların fiyatları her geçen gün artıyor. Doğum kontrol ilaçlarının fiyatları yıl 93-140 TL arasında değişirken; üç doz yapılması gereken HPV aşı fiyatı da 2 bin TL'yi geçiyor.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HPV aşıları ve doğum kontrol yöntemlerinin artan fiyatlarını TBMM'ye taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Koçyiğit "SGK tarafından karşılanmayan bu ilaçların fiyatı döviz kuru nedeniyle her geçen gün artmakta, doğum kontrol ilaçlarının fiyatları 2021 yılında 50-60 TL civarıyken bu yıl 93-140 TL arasında değiştiği belirtilmektedir” dedi. Konu hakkında hekimlerin, son dört yıldır aile planlamasında kullanılan prepatlarla ilgili sorunlar olduğunu belirttiğini, devlet eliyle bir alım yapılmadığını anımsatan Koçyiğit “Nitekim kanser tarama programının 30-65 yaş aralığını kapsıyor olması ve sadece rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor olması başka kanser türlerinin öğrenilmemesine sebep olabildiği vurgulanmaktadır” diye konuştu.

***

Umut veren bilirkişi raporu

Türkiye’de HPV aşısının ücretsiz olması için yürütülen kampanyalar devam ediyor. HPV aşısı olmak isteyenler ücret ödemek zorunda. SGK’ye dava açarak başlayacak mahkeme süreci sonrası lehte karar çıkması durumunda ödenen ücret geri alınabiliyor. halktv.com’da yer alan habere göre, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden avukat Hediye Gökçe Baykal, HPV aşı ücretlerinin iadesine ilişkin derneklerinin müdahil olduğu 30 davanın olduğunu, bu davalardan ikisinden olumlu sonuç aldıklarını söyledi. En son açılan davada çıkan bilirkişi raporuna ilişkin bilgi veren Baykal, “Aşının kullanılmasının tıbben bir zorunluluk olduğu, rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğu için hayati bir önem taşıdığı, aşının koruyuculuğun da yüzde 99,7 olduğu yönünde bilimsel bir mütalaa geldi. Mahkemenin de bu rapor doğrultusunda iade kararı vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.