İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Mersin'de anıldı.

Hrant Dink Mersin'de anıldı

İnsanlar Hakları Derneği Mersin Şube üyeleri, 19 Aralık 2007 tarihinde suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink’i ölüm yıldönümünde andı.

Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan anma etkinliğinde konuşan İHD Mersin Şubesi MYK üyesi İhsan Kılıç, “Hrant Dink’ı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Hrant Dink’in Türkiye’nin demokratikleşmesini savunduğunu ifade eden İHD Mersin Şubesi MYK üyesi İhsan Kılıç, “Hrant Dink, devletin ve devletle aynı dalga boyunda düşünen, hisseden, refleks gösteren kesimlerin sinir uçlarına dokunan, harekete geçiren 1915 Ermeni Soykırımı’nın tanınması talebinde ısrarcı olmak yerine Türkiye’nin demokratikleşmesi gereğini savundu. O ilk kez Türk toplumuna bir Ermeni olarak, Ermenilerin tarihsel ve bugünkü varlığını, yaşadıklarını, Türkiye’de bir Ermeni olmanın ne demek olduğunu anlattı, iki halk ve iki ülke arasında diyaloğu savundu, birbirimizi anlamamızı istedi, sürekli bunun için çağrı yaptı. Türkiye’de ilk olarak bir kişi televizyon ekranlarında bir Ermeni olarak konuştu, tüm açıklığıyla derdini anlattı” diye konuştu.

“GERÇEK FAİLLER YARGILANMADI”

Hrant Dink cinayetinde gerçek faillerin yargılanmadığını söyleyen Kılıç, sözlerine şu şeklide devam etti:

“Hrant Dink insan hakları ve ırkçılık, ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı, gerçekten, haktan, adaletten yana olanların dostuydu. Onu, Türkiye’nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Türkçü Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü. Katlinin gerçek failleri, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı, Türkiye’nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar.”