Hrant Dink Vakfı’nın konferansı Şişli Kaymakamlığı tarafından engellendi. Vakıf adına konuşan Fethiye Çetin, etkinliğin yapılacağı tarihi 1 yıl önceden belli olduğunu ancak konferanstan 16 saat önce engelleme kararı getirildiğini söyledi.

Hrant Dink Vakfı’nın konferansına engel: Kayseri’den sonra Şişli’de de yasak

DİLAN ESEN

Hrant Dink Vakfı’nın İstanbul Şişli’deki Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda 18-19 Ekim’de yapılması planlanan ‘Kayseri ve Çevresi Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi’ isimli konferans ilçe kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Hrant Dink Vakfı’ndan Fethiye Çetin ile Şişli Kaymakamlığı tarafından etkinliğe getirilen yasağı konuştuk. Daha önce bu gibi konferansların birçok şehirde yapıldığını ancak engellenmediğini aktaran Çetin, “İlk defa bu yıl Kayseri’de yapacağımız toplantıyla ilgili valinin müdahalesi ile karşılaştık. Bunun üzerine yönetim kurulu bu konferansın İstanbul’da yapılmasına karar verdi. Konferansın yapılmasından 15-16 saat önce Şişli Kaymakamlığı, tek paragraftan ibaret gerekçesiz bir yasaklama kararı tebliğ etti” dedi.

TEHLİKE VARSA YASAKLANIRMIŞ!

Konferansın 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna göre yasaklandığını vurgulayan Çetin, şu ifadeleri kullandı: “Şuna bir açıklık getirmek istiyorum; vakıflar ve siyasi partiler kendi tüzüklerine uygun olarak yaptıkları faaliyetler konusunda 2911’e tabi değildirler. Bu nedenle bizi bu maddelere göre engelleyemezler. Yine bir madde konmuş oraya gerekçe olarak. Bu maddede de şöyle diyor: ‘Eğer kamu düzeni ve suç işlenmesinin önlenmesi için açık ve yakın bir tehlike var ise o zaman mülki amir bunu yasaklayabilir.’ Açık ve yakın tabirini tüm kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Böyle bir şey nasıl yazılır tebliğ belgesinde ve buna göre nasıl yasaklanır?”

1 YIL ÖNCEDEN BELLİYDİ

Dünyanın pek çok yerinden insanın konferansa katılmak için geldiğini dile getiren Çetin, “Yurtdışından çok sayıda bilim insanı bu konferans için geldi ve bütün bu harcamalar vakıf bütçesinden karşılandı. Bu konferansın yapılacağı bir yıl önceden bilinmesine rağmen 16 saat önce yasaklayarak aynı zamanda vakfa çok büyük bir zarar verdiler” diye konuştu.

Konferans daha önce de Kayseri’de yapılmak istenenirken kent valiliği tarafından ‘uygun görülmedi’ denilerek engellenmişti.