HRW'den Demirtaş'ın tutukluluğuna tepki: Amaç muhalefetin altını oymak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Human Rights Watch-HRW) HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 13 ayı bulan uzun tutukluluk süresine dikkati çeken bir açıklama yaptı. HRW’nin açıklamasında, Mecliste grubu bulunan bir muhalefet partisinin liderinin uzun süre hapiste tutulmasının demokrasinin temel ilkelerine aykırı olduğunu belirtilerek, bu durumun hükümeti eleştirenlere yönelik daha genel bir baskı düzeninin parçalarından olduğu vurgulandı. Demirtaş’a açılan davanın asıl amacının muhalefetin altını oymak olduğu ifade edildi.

Demirtaş'ın Kasım 2016’dan bu yana hapiste tutulduğunun altı çizilen açıklamada, “Büyük muhalefet partilerinden birinin liderinin, mahkemeye çıkarılmadan, derme çatma suçlamalarla bir yıldan fazla süredir hapiste tutulması, Türkiye’de defalarca tanık olduğumuz ceza adaleti sisteminin siyasi saiklerle kötüye kullanılmasının başka bir örneğidir” ifadelerine yer verildi. Demirtaş’ın aylarca hapiste tutulmasının sadece onun siyasi örgütlenme, siyasete katılım ve ifade özgürlüğü haklarını elinden almakla kalmadığı ifade edilerek, “Ona ve partisine oy verenleri de seçme ve seçilme haklarından mahrum ediyor” denildi.

“Bilgiler suça işaret etmiyor”

Demirtaş’ın aleyhine olduğu belirtilen delillerin ağırlıkla yaptığı konuşmalardan oluştuğunun hatırlatıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ortam ve telefon dinleme yoluyla elde edilmiş konuşmaların sayfalarca çözümlemesi de Demirtaş’ın Diyarbakır’daki bir sivil toplum oluşumu olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile bağlantılı olduğunun delili olarak kullanılıyor. Savcı bu grubun PKK/KCK’nin parçası olduğunu iddia etse de eldeki bilgilerin hiçbiri uzaktan ya da takından suç olarak vasıflandırılabilecek bir faaliyete işaret edermiş gibi durmuyor.”

HRW, deliller arasında HDP’nin Türkiye hükümetinin, IŞİD’in Kobane’de yaptığı saldırılar karşısındaki tutumunu protesto etmeye davet eden açıklamasının da yer aldığını belirtilerek şöyle devam edildi:

“Savcı bu açıklamayı silahlı ayaklanmaya tahrik olarak tanımlasa da açıklamada şiddet içeren protestoya çağrı yapılmıyor. İddianamede güneydoğu çapında yaklaşık 50 kişinin öldüğü ve çok sayıda mülkün zarar gördüğü bu gösterilerin sonuçları detaylı olarak anlatılıyor. Yetkili makamlar meydana gelen her ölümü ve suç fiilini soruşturmakla yükümlü olsalar da ne yaşanan bu şiddetin sebebinin HDP’nin yaptığı protesto çağrısı olduğunu, ne de partinin meydana gelen şiddet olaylarını öngörmesinin makul bir beklenti olduğunu gösteren deliller sunuluyor.”

"İkna edici değil"

Açıklamada HRW Direktörü Hugh Williamson’ın şu sözlerine de yer verildi:

“Selahattin Demirtaş aleyhindeki delillerin çoğu yaptığı siyasi konuşmalardan ibaret ve suç işlendiğini gösteren ikna edici hiçbir delil sunulmuyor. Demirtaş’a açılan davanın Türkiye hükümetinin meclisteki muhalefetin altını oymak için siyasi saikle açılmış bir dava olduğundan başka bir sonuca varmak mümkün değil.”