İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden insan hakları savunucularının silahlı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınmalarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Türkiye’de hükümetin baskıcılığının uluştığı en dip noktayı görmüş olduk” denildi

HRW'den gözaltı açıklaması: ‘Yapılan baskının en dip noktasıdır’

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Human Rights Watch -HRW-) silahlı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusunun derhal serbest bırakılması istemiyle bir çağrı yaptı. İnsan hakları savunucularının, "çalışmaların korunması" konulu bir atölye çalışması yapmak amacıyla gittikleri Büyükada’da bir otelde polis tarafından gözaltına alındıklarının hatırlatıldığı açıklamada, “Türkiye Devleti’nin insan haklarına saldırırken ne kadar ileri gidebileceğini de görmüş oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Hükümet açıklama yapmalı”
Yaşananları, Türkiye'de hükümetin baskıcılığının bugüne değin ulaştığı en “dip nokta” olarak değerlendiren HRW, “Türkiye hükümeti onların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını sağlamalı ve haklarında terör örgütü üyesi olmak iddiasıyla neden bir soruşturma yürüttüğünü komuoyuna açıklamalıdır” dedi.

Açıklamada gözaltıların Avrupa Komisyonu’nun (AP) genişlemeden sorumlu birinci komiseri Johannes Hahn’ın AB diyaloğunu sürdürmek amacıyla Ankara’da yapacağı toplantılardan önce gerçekleştiği hatırlatıldı. HRW, Hahn’a çağrı yaparak, “Hahn, gözaltıları Türkiye hükümeti nezdinde, en üst düzeyde kınamalı ve insan hakları savunucularının koşulsuz olarak serbest bırakılmasına yönelik kamuoyu önünde açık bir çağrıda bulunmalıdır” ifadeleri kullandı.

“Herhangi bir kanıt yok”
Soruşturmanın yürütülmesini destekleyen herhangi bir kanıtın olmadığının ve insan hakları savunucularının neden hedef alındığının bilinmediğinin altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Polis başlangıçta gözaltına alınan insan hakları savunucularının avukatlarına, yetkililerin ayrıntıları paylaşılmayan bir ihbar üzerine harekete geçtiğini söylemiş ve gözaltına alınanların 24 saat boyunca avukatları ile görüştürülmeyeceği bilgisini vermiş. Bu sadece örgütlü suçlar ve Türkiye’nin terörle mücadele yasası kapsamındaki suçlar söz konusu olduğunda başvurulabilen bir önlem. Aktivistler, avukatları ile ancak 6 Temmuz gününün öğleden sonrasında görüşebilmişler.”

“Muhalif olan herkes ‘ajan’lıkla suçlanıyor”
İnsan hakları savunucularının, iktidara yakın medyada “ajan” olmakla suçlandığının belirtildiği açıklamada, “Medya organları hükümete muhalif olan vatandaşları ve yabancıları karalamak amacıyla sık sık bu terimi kullanıyor. Aynı medya organlarında yer alan haberlerde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yabancıların Büyükada’da yaptıkları toplantıya da gönderme yapılıyor” denildi.

HRW dışında birçok insan hakları örgütü de açıklama yaparak gözaltından tutulan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada imzası bulunan ve bazılarının yöneticileri de gözaltında bulunan hak örgütleri şöyle: Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kadın Koalisyonu, KAOS-GL Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yurttaşlık Derneği.

‘Bu suçlama mantığı zorluyor’
Af Örgütü Genel Sekreteri Shetty de gözaltına alınan insan hakları savunucularının “silahlı terör örgütü üyeliği” ile suçlanmasıyla ilgili “Rutin bir eğitime katılırken temelsiz şekilde gözaltına alınmaları kötüyken, bu suçlama mantığı zorluyor” dedi.

Gözaltılarla ilgili ABD’den de açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauret, ABD'nin "insan hakları savunucularının gözaltına alınmalarından derin endişe duyduğunu" açıkladı.