HSCB Portföy, Erdoğan’ın kabine toplantısı açıklamaları ardından dolarda yaşanan düşüşün arkasında, Merkez Bankası’nın piyasaya dolar satması olduğuna işaret etti. Merkez Bankası’nın piyasaya 7 milyar dolar satmış olabileceğini belirten HSBC Portföy, 2017’deki protokol kapsamında yapılan bu satışların sürdürülebilir olmadığını söyledi.

HSBC: Merkez Bankası piyasaya açıklamadan 7 milyar dolar satmış olabilir

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vadeli mevduatta kur farkı verileceğini açıklamasının ardından dolarda yaşanan sert gerilemenin arkasında Merkez Bankası’nın döviz satışı olduğuna dair işaretler güçleniyor. HCBS Portföy, kararın açıklandığı pazartesi ve ertesi gününde Merkez Bankası’nın net rezervlerinde 7 milyar dolarlık gerileme hesapladıklarını belirtti. Ancak bunun sürdürülebilir olmadığı kaydedildi.

Sözcü’de yer alan habere göre, HSBC Portföy Yönetim, bugün yayımladığı bültende konuya dikkat çekti.

Bültende “Merkez Bankası günlük bilanço verileri ve swap verilerini kullanarak swaplardan arındırılmış net rezerv seviyesinin pazartesi günü 3.6 ve salı günü 3.4 milyar dolar olmak üzere toplamda 7 milyar dolar düştüğünü hesaplıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bültende kamu bankalarının örtülü satışta yer almış olabileceğine dikkat çekilerek “Açıklanan herhangi bir doğrudan döviz müdahalesi olmazken veriler Merkez Bankası'nın Hazine ile olduğu daha önce açıklanan protokol kapsamında piyasaya açıklamadan döviz satmış olabileceğine işaret ediyor” denildi.

2020 HATIRLATMASI: SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

“Merkez Bankası'nın TL'ye döviz satışı yönünde olası desteği TL'nin bir süre istikrarlı bir seyir izlemesine neden olabilir” diyen HSBC Portföy, bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak “Fakat 2020 yazında olduğu gibi bu desteğin sürdürülebilir olmadığı ve düşük net rezerv seviyeleri nedeniyle uzun süre devam edemeyeceği unutulmamalı” uyarısında bulundu.

Bültende ayrıca “Bunun dışında, dövize endeksli TL mevduat uygulamasıyla bütçe açığı ve para tabanında görülebilecek olası yükselişler TL için çok kısa vadenin ötesinde potansiyel risk unsurları olarak önümüzde duruyor” uyarısı da yer aldı.

EKONOMİST GÜRSES DE YAZMIŞTI

Ekonomist Uğur Gürses de, dünkü yazısında TL’de yaşanan 'değer kazancının' arka planına değinmişti. Gürses, “18 TL'den 12-13 TL'ye düşürmek için 7 milyar dolar satılırken, propaganda kanallarında da kamusal döviz satışları hiç söylenmeden, tek başına ‘vatandaşın sattığı’ anlatılmış oldu” ifadelerini kullanmıştı.

HAZİNE İLE MB ARASINDAKİ PROTOKOL

MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 128 milyar dolarlık rezervin eritildiği iddiaları üzerine 16 Nisan’da yaptığı açıklamada, rezervin kullanılmasına yasal dayanak olarak 21 Şubat 2017’de Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve TCMB arasında imzalanan bir protokolü göstermişti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da, 19 Nisan’da katıldığı bir televizyon programında protokolün varlığını doğrulayarak, “Protokol ve bu protokol çerçevesinde yapılan işlemler de tamamıyla yasaldır. Yasalara aykırı bir durum söz konusu değildir” açıklamasında bulunmuştu.