HSK, 5 bin 75 adli ve 351 idari hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesini açıkladı. 33 ilin başsavcıları değiştirildi. Gezi Davası kararlarına şerh düşen hakim, Turhal hakimliğine, Cemal Kaşıkçı Davası'nın Suudi Arabistan'a devrine ilişkin karara şerh düşen hakim ise Kahramanmaraş hakimliğine sürüldü.

HSK'den yaz kararnamesi: Gezi ve Kaşıkçı davalarında şerh düşen hakimler sürüldü

Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), 5 bin 75 adli ve 351 idari hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesi tamamlandı. Eskişehir, Kocaeli, Kayseri'nin de arasında bulunduğu 33 ilin başsavcıları değişti.

Halil Koç başkanlığında toplanan HSK 1. Dairesince son şekli verilen kararname ile 5075 adli yargı, 351 ise idari yargıdan olmak üzere toplam 5 bin 426 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi.

Antalya Başsavcısı Halil İnal, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, İstanbul Başsavcı Vekili Zafer Koç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz Kayseri Başsavcılığı’na, Yargıtay Savcısı Ali Yeldan ise Kayseri Başsavcılığı’na atandı.

Yine Bitlis, Karaman, Muğla, Balıkesir ve Van’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ilin başsavcısı değiştirildi.

GEZİ DAVASI’NDA ŞERH DÜŞEN HAKİM SÜRÜLDÜ

Gezi Davası'nda verilen kararlara şerh düşen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakimi Kürşad Bektaş, İstanbul'dan Tokat'a sürüldü ve Turhal Hakimliği'nde görevlendirildi.

Bektaş, Gezi Davası dosyasında dinlemelerden başka delilin olmadığını, dinlemelerin de hukuka aykırı kararla yapıldığını vurgulamış, "Üstelik hukuka uygun kabul edilseler bile somut kanıtlarla desteklenmiyor. Dosyada mahkûmiyet için yeterli delil yok. Beraat verilmeli" demişti.

KAŞIKÇI DAVASI’NDA ŞERH DÜŞEN HAKİM DE SÜRÜLDÜ

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesi davasında karara “Bozulan ikili ilişkilerin düzeltilmesi için diyet” ifadeleriyle şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir ise Kahramanmaraş Hâkimliğine sürüldü.

Bataklık operasyonu, Milli Emlak yolsuzluğu ve Atadedeler gibi kritik dosyaları hazırlayan, kaçakçılık ve örgütlü suçlardan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan görevden alındı, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. Tufan, Ankara'da Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a yönelik saldırı soruşturmasını da yönetiyordu.

2016 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ne FETÖ soruşturması yaparken FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığını ortaya çıkan Malatya Cumhuriyet Savcısı Murat İnam, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliğine atandı.

Emre Belözoğlu’na FETÖ’den takipsizlik veren Sivas Cumhuriyet Savcısı Ergün Güçlü yeniden İstanbul’a atandı ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’nda göreve getirildi.

OKTAR İDDİANAMESİNİ HAZIRLAYAN SAVCI VAN'A GÖNDERİLDİ

Adnan Oktar Grubu'na yönelik iddianameyi hazırlayan Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcısı Caner Babaloğlu, Van Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi oldu.

İstanbul'da görev yaptığı dönemde Rıza Zarrab'ı tahliye eden Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcıvekili oldu.

Üniversiteli Yağmur Sönmez'i öldürdükten sonra intihar eden Murat Bakırköylü'nün babası olan Muhittin Bakırköylü, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevinden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

YENİ BAŞSAVCILAR

Yeni atanan başsavcılar şu isimler oldu:

Antalya: Zafer Koç

Bursa: Ramazan Solmaz

Konya: Halil İnce

Kayseri: Habib Korkmaz

Eskişehir: Ali Yeldan

Kocaeli: Ferhat Kapıcı

Gaziantep: İsmail Karataş

Şanlıurfa: Cuma Çoban

Çorum: Ahmet Bektaş

Van: M. Nadir Yağcı

Muğla: Oğuzhan Dönmez

Bolu: Ali Keleş

Kırşehir: Soner Aygün

Ordu: Hasan Uçak

Gümüşhane: Tuba Ersöz

Karaman: Ali İhsan Akdoğan

Yalova: Duygu Bayar

Yozgat: Recep Sevgili

Sinop: Mesut Pektaş

Kastamonu: Ercan Ceylan

Bilecik: Burak Olgun

Osmaniye: Uygur Kaan Ansay

Hakkari: Harun Ünlüsoy

Bitlis: Durmuş Ali Karakoca

Kars: Abdullah Amanvermez

Uşak: Bozan Çevik

Adıyaman: Ufuk Mustafa Süren