HSK sorumlu ararken 57 kadın öldürüldü

Mustafa Mert Bildircin

Eskişehir’de, hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu boşandığı erkek tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünün ardından başlatılan Hâkim ve Savcılar Kurulu (HSK) incelemesinin üzerinden 65 gün geçti. HSK’nin henüz hiçbir sonuç alınamayan ve bugün 65’inci gününde olan incelemesi sürecinde Türkiye’de 57 kadın daha katledildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kadınlar hala göz göre göre öldürülüyor. Devlet onları hala koruyamıyor” dedi.

Arslan’ı ölüme götüren ihmallere ilişkin rapor hazırlayan avukatlar Pınar Çelik Arpacı, Betül Duman, Neriman Ersin, Fatma Girgin, Funda Güney, Heval Yıldız Karasu ve Ceren Koçak; CHP’li Çakırözer ile bir araya geldi. Ayşe Tuba Arslan’ın katili hakkında hazırlanan iddianamedeki ayrıntıları değerlendiren Çakırözer, “Ayşe Tuba öldükten sonra katil hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Katil onu öldüreceğini neredeyse herkese söylemiş. Bu meseleyi gönüllü olarak kendilerine iş edinen avukatların raporu gösteriyor ki Eskişehir’de adli makamlar da emniyet birimleri de Tuba Arslan’ın can güvenliğinin tehlikede olduğunu biliyor. Ama kimse üzerine düşeni yapmıyor. Kimse görmüyor, kimse duymuyor” diye konuştu.

KİMLERİN İHMALİ VAR?

“İnceleme soruşturmaya dönüştü mü?” diye soran Çakırözer, şöyle konuştu: “Bu cinayette kimlerin ihmali var? Kamu görevlileri hakkında herhangi bir adli soruşturma var mı? Bu soruların tamamı 65 gündür yanıtsız. Ama bu 65 günde Türkiye’de 57 kadın daha öldürüldü. Neden bu uzaklaştırma kararları takip edilmiyor? Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı genelgeler yayınlıyor. HSK, 65 gündür ihmal arıyor. HSK ve Başsavcılık incelemeleri bir an önce sonuçlansa buradaki yaptırımlar Türkiye’ye de örnek olacak.”

SOMUT DELİL YOKMUŞ!

Öte yandan Berfin Özek’e asitli saldırıda bulunan Casim Ozan Çeltik’e verilen 13 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararını açıklayan İskenderun 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ‘kasten öldürme saiki ile hareket ettiğine yönelik kesin ve somut bir delile ulaşılamadığı’ değerlendirmesinde bulundu. Gerekçeli kararın ardından İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın değerlendirmelerine de yer verildi. Savcılık, Özek’in yaralanmasına veya ölümüne yol açabilecek etki ve tesirinin artmasına veya azalmasına neden olacak bir kimyasal bileşim olup olmadığına dair rapor alınmadığını kaydetti.

Gerekçeli kararın ardından Özek’in Avukatı Mehtap Sert, karara karşı Adana Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi’ne itirazda bulundu. Kararda, sanığın değişen suç vasfına nazaran ‘kasten yaralama’ suçunu işlediği sabit olduğu belirtildi.