Hessen Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu, Almanya’daki tüm halk kesimleri için ciddi tehdit haline gelen ırkçı ve aşırı sağ yapılanmalarına karşı acil önlem çağrısında bulundu.

HTDİP uyardı: Aşırı sağ yapılanmalara karşı acil önlem alınmalı

BirGün/FRANKFURT

Hessen Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu, Hessen eyalet hükümetinden Almanya’daki tüm toplum kesimleri için çok ciddi tehdit haline gelen ırkçı ve aşırı sağ yapılanmlarına karşı acil önlemler alma çağrısı yaptı.

HTDİP, Hanau Katliamı’nın ikinci yılı vesilesiyle yayınladığı açıklamada ırkçı ve aşırı sağ terörünün tehlikeli ve korkunç boyut aldığını kaydetti.

HTDİP adına, Sözcü Atila Karabörklü tarafından yapılan açıklama şöyle:

Hanau’daki ırkçı saldırıların ardından iki yıl geçmesine rağmen, şu ana kadar ne hunharca öldürülen dokuz kurban için adalet sağlanmış, ne de kurban yakınlarını bir nebze de olsun rahatlatacak bir adım atılmıştır. Hanau terörü Hessen Eyalitindeki ırkçı terör saldırılarının geçmişten bugüne değin zincir halklarından birisi, en şiddetlisi ve en acımasızı olarak tarihe geçmiştir. Bu zincir halkaları olan NSU, NSU2.0, Walter Lübcke cinayeti, Polis teşkilatı içerisinde ortaya çıkarılan aşırı sağ gruplar ve bu yapılar ile ilgili haberler, son olarak Hanau’daki ırkçı terör saldırısı, Hessen’de resmi kurumların gerek içinde gerekse dışındaki ırkçı ve aşırı sağın geldiği tehlikeli ve korkunç boyutu açıkca gözler önüne sermektedir.
Hessen Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu – HTDİP olarak Hessen hükümetine çağrıda bulunuyor ve artık Almanya’daki tüm toplum kesimleri için çok ciddi tehdit haline gelmiş ırkçı ve aşırı sağ yapılanmlarına karşı acil önlemler almaya ve bağlamda kurban yakınlarına da her yönüyle gecikmekisizin yardım edilmesini talep ediyoruz.

Soruşturma sürecinin hızlı ve şaffaf olarak ilerlemesi, kurban yakınlarının dertleri, talepleri ve finansal ihtiyaçlarının giderilmesi gibi toplumsal beklentiler, ne yazık ki mağdur aileler toplumsal baskı oluşturmadıkları sürece Hessen Eyalet Hükümeti bu alanlarda kendi iradesiyle şimdiye kadar tek bir adım atmamıştır. Olayın üstünden 24 ay gibi uzun ve yıpratıcı bir zaman geçmesine rağmen hala aynı vurdumduymaz politikaların devam ettiğini üzüntüyle takip etmekteyiz. Aileler bir taraftan kendi acılarıyla boğuşurken diğer tarafdan hükümet yetkililerinin asli sorumluluk ve görevlerini de üstlenmek zorunda kalmışlar, finansal açıdan en küçük yardım için bile çetin bir mücadele ile baş başa bırakılmışlardır. Bunun en son örneğini kurban fonlarından terör mağdur yakınlarına yapılması gereken ödemelerde görülmektedir. Katledilen insanların ailelerine yapılması gereken mali yardımdan Hanau teröründen mağdur olan ailelere 22 ay boyunca tek bir ödeme dahi yapılmamış, ilk ödeme ancak bundan üç ay öncesinde yani 2021 Noel’i öncesinde gerçekleştirilebilmiştir. Hessen Eyalet Hükümeti ailelerin ve sivil toplumun çağrılarına kulak vermeyerek, oluşturulması talep edilen “Aşırı Sağ Kurban Fonu” konusunda hala bir somut adım dahi atmamış, bu anlamda önümüzdeki dönemde olası aşırı sağ terör mağdurlarına yapılacak mali destek için bir olanak oluşturulmamıştır.

HTDİP olarak bünyemizde 30’dan fazla üye derneğimizle beraber Hessen Eyaletinde insan hakları, çoğulcu ve demokratik değerler için mücadele vermekte, başta aşırı sağ olmak üzere müslüman düşmanlığı ve antisemitizm gibi ırkçılığın her türüne karşı durmaktayız. Hessen Eyaleti Hükümetinin ve yetkili organlarının artık daha fazla gecikmeden, öldürülen kurban yakınlarına hak ettikleri saygı ve hassasiyeti göstermelerini talep ediyoruz. HTDİP olarak, Federal İçişleri Bakanlığı’nda Nancy Faeser ile esen yeni ve olumlu rüzgârın, Hessen için uzun zamandır beklenilen politika değişikliğinin bir an önce gerçekleşmesi yönünde önemli bir ivme kazanmasını umuyoruz. Ayrıca HTDİP olarak , Hessen Eyalet Hükümetinin önümüzdeki dönemde kurban yakınları üzerindeki yükü hafifletmesini, özellikle aşırı sağa ile mücadelede beklenilen kararlı ve somut adımları atmasını bekliyor, böylece kaybedilen güveni tekrar geri kazanmasını ümit ediyoruz.