Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre tarım ve hukuk, yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitülerde en az araştırma faaliyeti yürütülen iki alan oldu. Türkiye genelindeki enstitülerde sadece 13 öğretim elemanı tarım konulu araştırma yaparken, hukuk alanında çalışan öğretim elemanı sayısı dörde kadar düştü. 2019’da üniversitelerdeki öğretim görevlisi ile lisansüstü ve lisans öğrencisi sayısı artarken üniversitelerde araştırma ve geliştirme […]

Hukuk akademide de gözden düştü

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre tarım ve hukuk, yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitülerde en az araştırma faaliyeti yürütülen iki alan oldu. Türkiye genelindeki enstitülerde sadece 13 öğretim elemanı tarım konulu araştırma yaparken, hukuk alanında çalışan öğretim elemanı sayısı dörde kadar düştü.

2019’da üniversitelerdeki öğretim görevlisi ile lisansüstü ve lisans öğrencisi sayısı artarken üniversitelerde araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten sayısında düşüş yaşandı. 2014 yılında üniversite bünyesindeki enstitü ve araştırma merkezlerinde toplam 5 bin 266 öğretim görevlisi araştırma faaliyeti yürütürken bu sayı 2019 yılında 4 bin 226’ya indi. Aynı dönemde, enstitü bünyesinde çalışan araştırma görevlisi sayısı da düşüş eğilimi gösterdi. Buna göre, enstitülerde 2014 yılında 4 bin 439 olan araştırma görevlisi sayısı 2019 yılında 2 bin 99 oldu.

YÖK, üniversitelerde toplam 166 bin 225 öğretim elemanının görev yaptığını açıkladı. Bunların 26 bin 453’ünün profesör, 15 bin 451’inin doçent olduğunu bildirdi.

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİSİ ARTTI

Öğrencilerin büyük bölümünün işsizliği ertelemek amacıyla başvurduğu lisansüstü eğitim verilerine de YÖK’ün raporunda yer verildi. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 7 milyonu aşan yükseköğretim öğrencisinin 490 bin 373’ünün lisansüstü alanlarda olduğu ifade edildi.

Öğrencilerin 394 bin 174’ünün yüksek lisans, 96 bin 199’ının ise doktora eğitimine devam ettiği bildirildi. Araştırma faaliyetleri yürüten enstitü bölümlerinin sayısal dağılımına göre, en fazla araştırma yürüten öğretim elemanının olduğu enstitüler, “Sağlık Enstitüleri” oldu. Bu alanda görev alan öğretim elemanı sayısı bin 678 ile ifade edildi. Eğitim Bilimleri, Konu Uzmanlığı Olan Öğretmen Eğitimi gibi alanlara yönelik kurulan enstitülerdeki toplam akademisyen sayısı da 23’te kaldı.

Doğa Bilimleri, Matematik ve İstatistik, Biyoloji ve İlgili Bilimler, Fiziki Bilimler, Mühendislik, İmalat ve İnşaat ile Sosyal Bilimler, Gazetecilik ve Enformasyon enstitülerinde çalışan akademisyenlerin sayısı sırasıyla 280, 77, 157, 210 ve 79 oldu.