Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubeleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, 134 gündür açlık grevinde olan Özgür Karakaya ile Didem Akman’a zorla müdahale girişiminde bulunulduğunu açıkladı

Hukuk dernekleri: Özgür Karakaya ve Didem Akman’a zorla müdahale girişiminde bulunuldu

BİRGÜN/İZMİR

Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubeleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, 134 gündür açlık grevinde olan Özgür Karakaya ile Didem Akman’a 25 Haziran’da zorla müdahale girişiminde bulunulduğunu açıkladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubeleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği ortak basın açıklaması düzenledi. Ortak açıklamayı okuyan avukat Tuğçe Nazlı Akın, İzmir Şakran Cezaevi’nde bulunan Özgür Karakaya ile Didem Akman’a 25 Haziran’da hapishane kampüsündeki hastanede zorla müdahale girişiminde bulunulduğu bildirdi.

Akın, Özgür Karakaya ve Didem Akman’ın, hapishane koşullarında maruz kaldıkları ihlallerin son bulması ve adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdüğünü kaydetti.
“Adil yargılanma, hukukun bugün içine düştüğü içler acısı koşullarda her yurttaşın en temel talebi haline gelmiştir" diyen Akın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diğer yandan hak temelli kurumlar olarak yakın zamanda hapishanelerin aşırı doluluğundan işkence ve kötü muamele niteliğindeki uygulamalara kadar yaşanan tüm hak ihlallerini tek tek ya da ortak hazırladığımız pek çok rapor ile belgelemiş ve yetkilileri uyarmış durumdayız. Hal böyle iken ihlalleri sonlandırmak, insanı ve yaşamı esas alan bir şekilde çözüm yolları bulmak yerine gösterilen ilgisizlik ve duyarsızlığının sonucu yakın bir zamanda açlık grevi yapan insanlar yaşamlarını yitirmiştir. Bu ölümlerin toplum vicdanında açtığı derin yaralar henüz kapanmamışken, siyasal iktidarın yeni ölümlere yol açmamak için çaba harcamak yerine açlık grevi yapanlara iradelerine rağmen zorla müdahaleyi meşru kılmaya yönelik girişimlerde bulunması akıl almaz ve kabul edilemez bir durumdur.”