Eyüp Güzeltepe Mahallesi’nde çoğunluğu kamu mülkiyetinde olan araziye ilişkin idare mahkemesince iptal edilen plan, kısmı değişiklerle yeniden hazırlandı. Mahkemenin iptal ettiği plandaki 37 kat sınırı, yeni planda 32 olarak belirlendi. CHP’li Doğan, “Düzenleme ile bölgeye gökdelenler yapılıyor” dedi

Hukuk gökdelene ulaşamadı!

HABER MERKEZİ

İstanbul Eyüpsultan’daki Güzeltepe Mahallesi’ndeki çoğunluğu kamu mülkiyetinde olan arazi, mahkemenin iptal kararına rağmen yeniden imara açıldı. Hazırlanan 1/5000 ölçekli plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Hazırlanan planla, arazi üzerinde 32 katlık binalar dikilebilecek.

Ancak, İstanbul 5. İdare Mahkemesi, 19 Aralık 2017 tarihinde, bölgeye ilişkin planı iptal etmişti. Mahkeme, iptal gerekçesinde, söz konusu planın yapılaşma koşullarını dikkate almadığı ve toplam inşaat alanı açısından belirsizliklerin ortaya çıktığına dikkat çekmişti.

MAHKEME KARARI DİNLENMEDİ
Eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi İbrahim Doğan, hazırlanan imar planına tepki gösterdi. Doğan, şunları söyledi: “Yasalara aykırı olduğu İBB’nin Planlama Müdürlüğü’nde açıkça raporunda belirtmesine rağmen AKP li Meclis üyeleri tarafından kabul görüyor. İBB Meclisi, mahkeme kararından sonra yaptığı aldatmaca değişik ise bina yüksekliğini 37 kattan, 32 kata indirmek olarak belirtiliyor. Bu düzenleme ile bölgeye gökdelenler yapılıyor.”

İNŞAAT ISRARI
CHP’li Doğan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Planlanan alan, yaklaşık 700 dönüm. Büyük bölümü kamu ve vakıf mülkiyetinde, daha sonra ise KİPTAŞ ve yandaş bir firmanın ortaklığına verilerek, yapılaşmaya açıldı. Mahkeme sürerken de yapılar kısmen yapıldı. Mahkeme planları iptal etti, inşaatlar ise sürdü. İlgili belediye yapıları durdurup, ruhsat iptal işlemini uygulamadı. Mahkeme kararına rağmen, inşaatların yapımı hız kesmeden devam etti.”