Artvin Şavşat’a bağlı Küplüce Köyü’nde 7 yılı aşkın süredir devam eden taş ocağı davasında, nihayet “ÇED gerekli değildir” kararı bozuldu. Köy halkının avukatı Yıldırım, “Bölge için emsal oluşturacak bir karar” dedi. Köy halkı ilk olarak 7 yıl önce Rize İdari Mahkemesi’ne ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açtı. Mahkeme ise ‘zaman aşımı’ gerekçesiyle davayı reddetti. […]

Hukuk mücadelesinden vazgeçmeyip kazandılar

Artvin Şavşat’a bağlı Küplüce Köyü’nde 7 yılı aşkın süredir devam eden taş ocağı davasında, nihayet “ÇED gerekli değildir” kararı bozuldu. Köy halkının avukatı Yıldırım, “Bölge için emsal oluşturacak bir karar” dedi.

Köy halkı ilk olarak 7 yıl önce Rize İdari Mahkemesi’ne ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açtı. Mahkeme ise ‘zaman aşımı’ gerekçesiyle davayı reddetti. Bu kararı Danıştay’a götüren köylü, buradan olumlu bir kararla döndü. Ancak idare mahkemesi, bu karara da uymayarak ‘zaman aşımı’ kararında ısrarcı oldu.

Dava Danıştay’a taşındı

Köylü bu sefer, Danıştay Dava Daireler Genel Kurulu’na taşıdı. 2 yılı aşkın bir süredir Yüksek Mahkeme’de inceleme bekleyen dosyada, 30 Kasım 2018 tarihinde bir kez daha köylü lehine sonuç çıktı. ‘ÇED gerekli değil’ kararının ve işletme izinleri kararlarının bozulduğu karar, köyde sevinçle karşılandı.

Dosya buradan Rize idare mahkemesine geri döndü. Burada da mahkeme önce yeniden bilirkişi keşfi kararı verdiyse de bundan vazgeçti ve ÇED gerekli değildir kararını iptal etti.

Köy halkının avukatı Halis Yıldırım, Şavşat Dernekleri Federasyonu öncülüğünde sürdürülen dava için “Küplüce köyü halkının ve ona her aşamada destek veren Şavşat halkının dirençli ve kararlı mücadelesi sonucu başarıya ulaşmıştır” dedi.

Küplüce Köyü Dernek Başkanı Hamit Aydın ise “Biz artık hangi davadan kazandık, hangisine bilirkişi gelecek karıştırıyoruz” dedi. Dolambaçlı bir yoldan geçtiklerini ama nihayet sevindirici haberi aldıklarını belirten Aydın, “Köydeki bütün hemşerilerimizin desteği olmasa başaramazdık” dedi.