İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatibe dönüştürülmesi kararı 2018’de mahkemede iptal edildi ancak bu karar yok sayılıyor. Avukat Becerik “3 imam hatip olduğu alanda şu anda 13 imam hatip okulu var’’ dedi.

Hukuk uygulansın

Tolga UĞUR

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesinin üzerinden 5 buçuk yıl geçti. Mahalleli ve velilerin yargıya taşıdığı dönüştürme kararı 2018’de iptal edilmesine rağmen henüz uygulanmadı. Veliler ve mahalle sakinlerinin avukatı Arzu Becerik, bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini kararlaştıracaklarını söyledi.

Becerik şöyle konuştu: İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesinin ardından mahalle sakinleri ve veliler adına 2 dava açmıştık. Açtığımız iki davayı da kazanmamıza, istinaf mahkemesi süreci de geçmesine rağmen henüz uygulanmadı. İlk karar 2018’de alınmasına rağmen uygulanmadığı için İstanbul Valiliği ve Beşiktaş Kaymakamlığı hakkında suç duyurusunda bulunmak istedik ancak bu konuda izin çıkmadı. Dosya maalesef bekletiliyor.’’

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Avukat Becerik, iktidarın ideolojik yaklaşımının öğrencileri mağdur ettiğini belirterek şunları söyledi: “Beşiktaş-Kağıthane arasında alanda 8 okul, 3 imam hatip varken şu anda 4 ortaokul, 13 imam hatip var. İmam hatip okullarına ihtiyaç var deniliyor ama durum tam tersi. Ciddi bir ayrımcılık yapılıyor. Eğer imam hatip okullarına bir talep varsa yeni okullar inşa edilerek, öğrenciler mağdur edilmeden bu giderilebilir. İsmail Tarman’da, mahkeme kararlarına rağmen 2018’den beri ortaokula öğrenci alınmadı. Yine Beşiktaş’ta bulunan Nimetullah Mahruki okulunda bilgisayar sınıfları kapatıldı. Bağcılar’da bulunan Naci Ekşi Ortaokulu da 1,5 km uzakta bir ilkokula taşındı, arazisi bir başka okula verildi. Üstelik bu okulda da bağışçısından rıza alınmadı. Arzu Becerik, MEB’in mahkeme kararına uymamasının kabul edilemeyeceğini belirterek “MEB, veliler, çocuklarını özel okullara gönderebilir diyor ama sosyal devlette eğitim parasızdır. Siz öğrencilere yurttaşlık dersi vereceksiniz. Yasalara, mahkeme kararıyla uyun diyeceksiniz ama siz kendiniz uymuyorsunuz’’ ifadelerini kullandı. Okulların kapanmasına yakın yeni bir eylem düzenleyeceklerini sözlerine ekleyen Avukat Becerik, “Araştırmadan ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı var. Ama mücadele ettiğinizde, birlikte davrandığınızda kazanabiliyorsunuz” dedi.

SOL PARTİ'DEN ZİYARET

İsmail Tarman Ortaokulu velileri 69 aydır her pazartesi yaptıkları gibi dün sabah da nöbet tuttu. Nöbete SOL Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş ile Eğitim Koordinatörü Esen Karaküçük destek verdi. Ziyaret sırasında Taş ve Karaküçük bundan sonra sürecin nasıl yürütüleceğine dair bilgi aldı.