Hukuk ve adaleti yargı yoluyla aşındırıyorlar

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri, 877’nci hafta eylemlerinde Hakkari Yüksekova’da 26 yıl önce gözaltına alındıktan sonra cansız bedeni bulunan Abdullah Canan’ın faillerinin bulunmasını istedi. Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan İHD Hakkari Şubesi Yöneticisi Sibel Çapraz, 877 haftadır “İktidarlar hukuku, adaleti yargı yoluyla aşındırıyorlar” diye haykırdıklarını söyledi. Çapraz, “Yargı sistemi, rejimin hak ve özgürlük karşıtı eylemlerine meşruluk sağlama işlevi görüyor. Bu yüzden kaybedilen insanlarımıza ulaşılamadığımız gibi onları kaybedenlerden hesap sormamız da mümkün olmuyor” dedi.


Abdullah Canan’ın hikâyesini anlatan Çapraz, Canan’ın yaşadığı hak ihlallerine karşın Yüksekova Dağ Komando Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul hakkında suç duyurusunda bulunduğunu aktardı. Çapraz, ailesinin bütün başvurularına rağmen Canan’ın gözaltına alındığının ise inkâr edildiğini ifade etti. Canan ailesinin 1 Aralık 1997 tarihinde AİHM’e başvurduğunu belirten Çapraz, AİHM’in “Aralarında askeri personelin de yer aldığı tanık beyanlarından da anlaşılacağı üzere Abdullah Canan'ın gözaltında öldürüldüğü mahkememizce saptanmıştır. Canan öldürülmeden önce ağır işkence görmüştür” tespitinde bulunarak Türkiye’yi mahkûm ettiğinin altını çizdi. Çapraz, “Kaç yıl geçerse geçsin Abdullah Canan için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 178 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Gözaltında katledilen iş insanı Abdullah Canan’ın faillerinin bulunmasını isteyen oğlu Tayyüp Canan ise dosyaların zamanaşımına uğramasının ‘gizli af’ olduğunu söyledi. Canan şöyle konuştu: “Zaman aşımı uygulamasına son, adalet istiyoruz. Zorla kaybetme devlet gücünün en hesap vermez en vahşi uygulamalarından biridir.”