Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında düzenlenen panelde konuşan avukat Çiğdem Ataş Erçolak, “HPV aşısı ücretsiz olana dek Mersin Barosu olarak üzerimize düşen tüm yasal sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi. “HPV aşısı ücretsiz olsun” diye aylardır kampanya yapan hukukçular, eczacılar ve hekimler, “Aşı ile önlenebilen bu kanser türü, sağlık politikaları nedeniyle önlenemiyorsa bu bir kadın cinayetidir” diyor.

Hukukçu ve sağlıkçılardan HPV açıklaması: “Bu sağlık politikası ile kadın cinayeti işleniyor”

Abidin YAĞMUR

Bilim insanları rahim ağzı kanserine neden olan virüse karşı HPV aşısını öneriyor ancak Türkiye’de sağlık ve sosyal güvenlik sistemi bu aşının bedelini ödemiyor.

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından, rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında “HPV ve Aşı Hakkı- HPV Aşısının Bedelinin İadesi Davaları” konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu yönetim kurulu üyesi Av. Çiğdem Ataş Erçolak, rahim ağzı kanserini yok eden HPV aşısının 149 ülkede ücretsiz yapıldığını belirterek, “HPV aşısı ücretsiz olana dek Mersin Barosu olarak üzerimize düşen tüm yasal sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi bir kez daha yineliyoruz” diye konuştu.

“DÜNYADA HER YIL 350 BİN KADIN RAHİM AĞZI KANSERİNDEN YAŞAMINI YİTİYOR”

“HPV aşısı ücretsiz olsun” diye aylardır kampanya yapan hukukçular, eczacılar ve hekimler, “Aşı ile önlenebilen bu kanser türü, sağlık politikaları nedeniyle önlenemiyorsa bu bir kadın cinayetidir” diyor.

Eczacı Cem Kılınç, HPV aşısının erken yaşta yapılmasının rahim ağzı kanserin önlenmesinde çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Katil aşk değil, sizi 9 yaşında aşılamayanlardır” dedi.

Dünyada her yıl 350 bin kadının rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Kılınç, “Rahim ağzı kanseri, çok erken yaşta görülen bir kanserdir ve hastalığın 18 yaşında pik yaptığını görüyoruz. HPV aşısı tedavi etmez, sadece kanserden korur. HPV aşının 9-14 yaş arasında yapılması gerekmektedir. Dünyada bu aşılar ücretsiz yapılıyor ama sadece ülkemiz bu aşıdan ücretsiz faydalanamıyor. Ülkemizin sadece yüzde 0.9’una bu aşı yapılmış. Bu demek oluyor ki, toplumuzun yüzde 99.1’i cinsel yaşamını kanser riski altında geçiriyor. Sağlık Bakanlığının, rahim ağzı kanserine karşı etkin politikalar yürütmesi gerekmektedir. HPV aşısı ücretsiz olmalıdır. Aşı ile önlenebilen bu kanser türü, sağlık politikaları nedeniyle önlenemiyorsa bu bir kadın cinayetidir” şeklinde konuştu.

“BİR KADININ, RAHİM AĞZI KANSERİ TÜRÜNDEN ÖLMESİ UTANÇTIR”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Bilekdemir, erken tanı ile rahim ağzı kanseri ölümlerinin önüne yüzde 100 geçilebileceğini belirterek, “Bir kadının, rahim ağzı kanseri türünden ölmesi utançtır. Siz ne kadar dünyanın en iyi sağlık hizmetlerini insanlara sunsanız da bir insanı koruyamıyorsanız, verdiğiniz sağlık hizmetlerinin iyi olmasından bahsedemeyiz” dedi.

“ÜCRETSİZ SAĞLIK HAKKI, YAŞAM HAKKI MÜCADELESİDİR”

Mersin Barosu avukatlarından, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği üyesi Derya Demir ise konuşmasında, ücretsiz sağlık hakkının bir insan hakkı, yaşam hakkı mücadelesi olduğunu vurguladı ve “Sağlık politikası ile kadın cinayeti işleniyor” dedi.

HPV aşısının ücretsiz olması için verdikleri hukuk mücadelesinden örnekler paylaşan Demir, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) açtıkları davalardan 4’ünü kazandıklarını söyledi.

Demir, “HPV davalarında bizim tek bir delilimiz var, o da bilim. Dünya Sağlık Örgütü, bilim diyor ki; “Bir kanser türü var ki, bunun bir aşısı var ve belki de dünyada ilk kez bir kanser türü bir aşı sayesinde yok olacak. Böyle bir bilimsel dayanağımız var açtığımız davalarda. Hastalığı önleyen aşı gibi daha ucuz ve etkili bir yöntem varken, kanser gibi öldürücü bir hastalığa yakalandıktan sonra tedavi edilme ihtimalini tartışmak hem kamuyu zarara uğratmaktadır hem de kadınlar açısından sosyal ve psikolojik olarak telafisi imkânsız zararlara sebebiyet vermektedir” ifadelerine yer verdi.