Hukukçular: OHAL'inizi de mührünüzü de tanımıyoruz!

ZEYNEP KURAY

Devrimci ve yurtsever avukatlar, İçişleri Bakanlığı kararıyla aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Adalet Okulu Derneği’nin de aralarında bulunduğu hukuk kurumlarının kapatılmasını Taksim Tünel Meydanı’ndan İstanbul Baro binasına yaptıkları yürüyüşle protesto ettiler. Alınan keyfi kapatma kararını tanımayacaklarını vurgulayan hukukçular, meydanlardan, alanlarda, barikatlarda, adliyelerde mücadeleye devam edeceklerini kaydettiler.

ÇHD ve ÖHD öncülüğünde bir araya gelen devrimci, yurtsever avukatlar, OHAL bahanesiyle hukuksuz bir biçimde hukuk kurumlarının kapatılmasını Taksim Tünel’den, İstanbul Barosu’na yaptıkları yürüyüşle protesto ettiler.“ OHAL’nizi de mühürünüzü de tanımıyoruz” yazılı pankartını açan hukukçular, ıslık ve zılgıtlar eşliğinde Karaköy ‘de bulunan İstanbul Baro binasına kadar yürüdüler. Hep bir ağızdan, “ÇHD susmadı, susmayacak”, “ÖHD susmadı, susmayacak”, “Bijî berxwedan, Bijî berxwedan”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” sloganlarını atan hukukçular adına ilk konuşmayı ÖHD yönetim kurulu üyesi Avukat Sinan Zincir yaptı.

ZİNCİR: KAPILARIMIZA MÜHÜR VURULABİLİR AMA İRADEMİZE ASLA !

Devrimci ve yurtsever avukatlar olarak AKP’nin bu faşizmine ve zulmüne boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Zincir, “Kapılarımıza mühür vurulabilir ama devrimci irademize asla” dedi. OHAL bahanesiyle kapatılan hukuk kurumlarının gücünü iktidardan değil, şehit devrimci avukatlardan , işçi direniş ruhundan aldığını hatırlatan Zincir, saray darbesine boyun eğmeyeceklerini, alanlarda, barikatlarda, adliyelerde, Kürdistan‘da, ezilen halkların yanında, LGBTİ ‘lerin ve tüm ezilenlerin yanında mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. Burada Mezopotamya Kültür Derneği avukatlarına, Adalet Okulundaki öğrencilerine ve cezaevinde ki tutsak avukatlara selam gönderen Zincir, “Saray diktatörlüğü madem ki bizi kavgaya davet etti; kabulümüzdür savaşacağız, sonuna kadar direneceğiz” dedi.

4 AYLIK OHAL BİLANÇOSU!

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifinin hukukçulara destek açıklaması yaptığı eylemde, kapatılan hukuk kurumları adına ortak açıklamayı ÇHD avukatlarından Meryem Asıl okudu. Asıl, 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren AKP faşizmin OHAL ile çıkarttığı KHK’lerle hukuku askıya alıp, temel hak ve özgürlükleri rafa kaldırdığını vurguladı. OHAL‘in ilk günlerinde Gülen cemaatinin ve darbe girişimiyle mücadele adı altında yürütülen cadı avının, kısa sürede Kürt halkına, devrimci, sosyalistler ve tüm muhaliflere yöneldiğini hatırlatan Asıl, 15 Temmuz’dan bu güne geçen 4 aylık OHAL döneminde 100 bin kişinin gözaltına alındığını, 40 bin kişinin tutuklandığını, 100 bin kamu görevlisinin meslekten ihraç edildiğini, akademisyenlerin görevlerinden uzaklaştırıldığına dikkat çekti. İki hafta içinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, HDP Eş Genel Başkanlarının da aralarında bulunduğu toplam 11 milletvekilinin tutuklandığını hatırlatan Asıl, Cumhuriyet Gazetesi basılarak, aralarında avukatların da bulunduğu yazar ve yöneticilerin tutuklandığını belirti.

‘BU MÜHÜRLER ONUR BELGESİDİR!’

Asıl, son olarak dün 11 Kasım 2016 günü akşam saatlerinde İşçileri Bakanlığı’nın talimatı ve valiliklerin kararlarıyla ÇHD, ÖHD, MHD, Adalet Okulu Derneği’nin de aralarında bulunduğu 370 derneğin 3 ay süreyle faaliyetlerinin durdurulduğunu belirti. Bu kararın kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Asıl, “Derneklerimiz hakkında verilen faaliyet durdurma kararları ve dernek binalarımıza vurulan mühürler bizim için birer onur belgesidir. Bizler dün olduğu gibi bugünde faşizme karşı işçi sınıfının, imha ve asimilasyon politikalarına karşı, Kürt halkının barınma hakkına ve doğasına sahip çıkanların, kadınların kısacası halkın her kesimini demokratik ve özgürlük mücadelesine omuz vermeye devam edeceğiz” dedi.

hukukcular-ohal-inizi-de-muhrunuzu-de-tanimiyoruz-208446-1.hukukcular-ohal-inizi-de-muhrunuzu-de-tanimiyoruz-208447-1.