Aydos Ormanları’nı imara açan plan değişikliğinin iptalini Danıştay onarken millet bahçesi projesi adı altında tahribat sürüyor. Sancaktepe Belediyesi önünde açıklama yapan yurttaşlar mücadele çağrısı yaptı.

Hukuktan öte millet bahçesi var
Millet bahçesi projesinin durdurulmasını isteyen yurttaşlar AKP’li Sancaktepe Belediyesi önünüde açıklama yaptı. (BirGün)

Gökay BAŞCAN

Aydos Ormanları’nı imara açan plan değişikliğinin iptalini Danıştay onadı. Mahkemenin kararını isabetli bulan Danıştay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın temyiz talebini reddetti. Öte yandan Aydos Ormanları’nı tahrip eden millet bahçesinin durdurulması için AKP’li Sancaktepe Belediyesi önünde eylem yapıldı. Bitki örtüsünün tahrip edilmesi nedeniyle yılan ve kirpilerin mahalleleri bastığını belirten Aydos Ormanı Savunması üyeleri, belediyeye dilekçe verdi.

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2017 yılında İstanbul Sultanbeyli, Şalgamlı Devlet Ormanı, Aydos Kalesi ve yakın çevresine yönelik 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı hazırladı. Bu değişiklik ile Sultanbeyli İlçesi sınırları içinde yer alan ormanlık alandaki Aydos Kalesi ve çevresinde lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, gezi yolu ve açık otopark gibi tesisler kurulmanın önü açıldı.

ORMAN VASFI KAYBOLACAK

Bölgenin 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu belirten Kamu Yararını Savunma Derneği plan değişikliğine karşı Bakanlığa dava açtı. AKP’li Sultanbeyli Belediyesi de ekonomik yararı olduğu gerekçesiyle Bakanlık yanında müdahil oldu. Dernek, davada Aydos ormanlarında sadece 2016 yılı içinde 19 yangın çıktığını ve bu bölgenin tesisleşmeye açılmasıyla bu sayıyı artıracak ve bölgenin orman vasfının kaybolacağına dikkat çekti.

Derneğin itirazlarını haklı bulan İstanbul 1. İdare Mahkemesi, plan değişikliğini iptal etti. Bakanlık bunun üzerine kararı temyiz ederek, Danıştay’a taşıdı. Mahkemenin verdiği kararı isabetli bulan Danıştay 6.Dairesi, ‘imar planı değişikliğinin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ile kamu yararı yönünden uygun bir plan olmadığı’nı belirterek bakanlığın talebini reddetti.

İŞ MAKİNELERİ ÇALIŞIYOR

Danıştay’dan olumlu bir karar alınırken millet bahçesine karşı mücadele de sürüyor. Geçen hafta yaklaşık 3 bin 638 metrekarelik bir alanı kapsayan projenin, büfe, idari bina, kreş ve kır lokantası gibi 10 yapının inşası için toplam 1302 metrekarelik alanda iş makineleri çalışmaya başladı. İş makinelerinin ormana verdiği zarara görüntüleyen yurttaşlar tepki gösterdi. Son olarak Sancaktepe Belediyesi’ne giderek basın açıklaması yapan Aydos Ormanı Savunması üyeleri Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Erdoğan ile görüştü. Belediye başkan yardımcısı projede kararlı olacaklarını aktardı. Dilekçeleri teslim eden yurttaşlar belediye önünde açıklama yaptı.

YILAN VE KİRPİLER BASTI

“Net sıfır karbon emisyon hedefinin yakalanması için ormanlara muhtaç olduğumuzun farkında dahi değiliz” denilen açıklamada, “Giderek artış gösteren pandemilerin kaynağının zoonozlar yani hayvanlarda hastalık yapan etmenler olduğunu bilmekteyiz. Doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi bu canlıların insanların yaşadığı yerlerde yaşam bulmaya çalışmalarıyla sonuçlanıyor. Mağaraları, çalılıkları, ormanları mesken tutan yarasalar, kemirgenler, sürüngenler artk çok yakınımızda. Aydos Ormanının iş makineleriyle tahrip edilmesi de benzer bir soruna yol açmış, ormana yakın evlerin sitelerin bahçeleri sürüngen ve kemirgenlere yuva olmaya başlamıştır” ifadeleri yer aldı.

BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMASIN

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bizler bölgede yaşayan insanlar olarak, yoğun yerleşimler yüzünden giderek küçülen, bölüne parçalana elimizde kalmış son ormanlarımızdan olan, çok sayıda endemik türe ev sahipliği yapan Aydos Ormanı’nın zarar görmesini istemiyoruz.”