İstanbul Barosu seçimlerinde yarışacak olan Önce İlke Çağ Yükseliş Hareketi’nden avukat Hasan Kılıç, "Hukuksuzluklara, haksızlıklara karşı çıkacağız. Hukukun geri getirilmesi için çalışacağız" dedi.

Hukuku getirmek için çalışacağız
İstanbul Barosu başkan adayı Hasan Kılıç sorularımızı yanıtladı. (Fotoğraflar: BirGün)

Kayhan AYHAN

Dünyanın en kalabalık barosu olan İstanbul Barosu seçime gidiyor. 56 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu Genel Kurulu, 22-23 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Genel Kurul’un ardından gerçekleştirilecek seçimle yeni yönetim belirlenecek. Mevcut başkan Mehmet Durakoğlu'nun aday olmadığı seçimde, Önce İlke Çağ Yükseliş Hareketi’nden Hasan Kılıç, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Filiz Saraç, Önce Avukat Grubu’ndan Elif Görgülü, Avukat Hakları Grubu’ndan Mustafa Gökhan Ahi, Bağımsız Avukatlar Grubu’ndan Gülden Sönmez, Genç Hukuk Hareketi Grubu’ndan Türkan Kara, Milliyetçi Avukatlar Grubu’ndan Hakan Çatak ile bağımsız aday Mert Er Karagülle yarışacak.

Bir önceki dönemde de başkan adayı olan ve 2 bin oy farkla kaybeden Hasan Kılıç, BirGün'ün sorularını yanıtladı.

Hasan Kılıç kimdir?

Biz baronun her biriminde görev aldık. Bölge temsilciliği, CMK temsilciliği dahil bir çok aşamasında görev aldık. Avukat Hakları Merkezi'nde başkanlık görevinde bulundum. Daha sonra 4 dönem boyuncu baro yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundum. Burada insan hakları merkezi, avukat hakları merkezi, CMK merkezi, staj eğitim merkezi gibi önemli bu merkezlerle ilgili sorumlu yönetim kurulu üyeliği, koordinatörlüğü görevinde bulundum. En sonunda başkan adayıydım. 2018 yılında önde götürdüğümüz seçimi 2 bin oy farkla son anlarda kaybettik. Sandıklardaki düşük katılıma rağmen çok önemli bir sonuç aldık. Dolayısıyla bu bir final. Başkan adaylığımızı bu dönem meslektaşlarımızın talebiyle yerine getiriyoruz.

SAVUNMAYI SAVUNUYORUZ

Avukatların temel sorunları nedir?

Avukatların birçok sorunu var. Ekonomik durumlarla görev yapmalarının önünde engeller var. İş alanlarının daralması sorunu var. Sırf görevlerini yapıyorlar diye avukatlar saldırıya maruz kalıyor. Darbediliyor, vuruluyor, öldürülüyor. Çok ciddi anlamda riskli ve problemli bir alan oluştu. Bunların hepsiyle mücadele etmemiz gerekiyor. Biz elimizden geldiğince meslektaşlarımızın yanında oluyoruz. Savunmayı savunuyoruz. Avukatın avukatlığını yapıyoruz. Buna devam edeceğiz.

Biz herkese saygı duyuyoruz ama avukata dokunan, görevini yapmasını engelleyen, müdahale eden kişilerin karşılarında bizi yani baroyu bulacacaklarını bilmeleri gerekir. CMK avukatları çok sorun yaşıyor. Ücretlerinin asgari ücret seviyesine çekilmesi gerekir. Bu olmazsa olmaz. Bu konuda talebimiz net. Israrcıyız ve hemen bu konularda çalışmalara başlayacağız. Yine aynı şekilde KDV'nin kaldırılması gerekir. Bu bir kamu hizmeti burada gerekli unsurların oluşması gerekir. Biz ‘Adaletin KDV'si olmaz’ diyoruz. Özellikle avukatlar ağır vergi yükü altında. Pırlantada yüzde 1 olan KDV avukatlıkta yüzde 18. Avukatların yetkilerini kullanmalarında sorunlar ve engeller var. Bunların geliştirilmesi gerekir. Hepsiyle ilgili birimleri oluşturacağız.

Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri İstanbul Barosu’nda stajyer avukatların sorunlarına çözüm bulmak için bir araya geldi. Kılıç ve yönetim kurulu üyeleri İstanbul Barosu’nda stajyer avukatların sorunlarına çözüm bulmak için bir araya geldi.

Baro başkanı olursanız ne gibi projeleriniz var?

Onlar için önemli projeler geliştiriyoruz. Özellikle genç meslektaşlarımızdan kıdemli meslektaşlarımıza kadar birçok projemiz var. Gençler için katılımı çok önemsiyoruz. Gençlik Meclisi’ni kuracağız. Bölge temsilcilik birimlerini oluşturacağız. Buralarda gençlere görev vereceğiz. Komisyon ve merkezlerde gençlerin katılımını sağlayacağız. Tüm bu alanlarda yine kadınların eşit temsilini de önemsiyoruz. Yine baktığımızda özellikle büro edinme sorunu sözkonusu. Burada Genç Ofis projemizi hayata geçirmek istiyoruz. Yine bizim sağlayacağımız alanların dışında anlaşacağımız birimler olacak. Bunu en yüksek biçimde hayata geçirmek istiyoruz. Onlarla ilgili özellikle farklı alanlara yönelmelerini istiyoruz. Tüketici Hakem Heyetleri’nde görev vereceğiz. Yine konkordato komiserliği, bilirkişi alanları gibi alanlarda da öndeki perdeyi kaldırıp 10 yıl 20 yıl sonra ilgilenecekleri alanlara biz şimdiden yönlendirmek istiyoruz. Bu işlerle ilgili eğitimler de vereceğiz. Avukat Akademisi projemizi de sağlayacağız. En başından en sonuna kadar her alanı düzenlememiz lazım.

AVUKAT AKADEMİSİ KURACAĞIZ

Karakollarda, adliyelerde, koridorlarda, yargılamalarda biz her alanda onların yanındayız. Ama bunu kurumsal hale getirmemiz lazım. İş alanlarıyla ilgili önemli çalışmalarız var. Gayrimenkul alım satımı, arabuluculukta temsil zorunluluğu gibi hem vatandaşa katkı sunacak hem de avukatların da bu alanda çalışmalarına katkı sunacak çalışmalarımız sözkonusu. Yine ticaret kanununda denetçilerden birinin de avukat olmasını istiyoruz. Avukat Akademisi’nde uluslararası standartlarda bir eğitim sürecini mutlaka sağlamak istiyoruz. Dijital alanda da önemli projelerimiz var. Baroline Dijital Dönüşüm Projesi'ni hayata geçireceğiz. Bütün sistemi avukatlara fayda sağlayacak yeni bir modelle ortaya koyacağız. Bunların yanında yarım kalan projelerimiz var. Bugün binlerce kişinin yararlandığı servis projesini o dönemde uzun uğraş ve emeklerle hayata geçirdik. Buradaki eksiklikleri tamamlayacağız. Yine sağlık projesini geliştirdik. Burada da eksiklikleri tamamlayacağız. Çok az baro odası vardı. Yeni adliyelerde biz bu odaların çoğalmasını sağladık. Psikolojik destek projemiz de var. Yetki alarak çözmeye çalıştığımız eksiklikleri ortaya koyuyoruz. Sadece biz seçildik diye bakmayacağız. Seçildikten sonra diğer grupların temsilcilerinin de olduğu ve düşüncelerini ortaya koyabileceği Baro Konseyi projemiz var. Bütünleştiren, avukatını ötekileştirmeyen, ayrımcılık yapmayan, dışlamayan, avukatın yanında olan bir baro gerekli. Umutlu olsun avukatlar. Birlikteyiz. Yalnız değiller, büyük bir aileyiz. İstanbul Barosu meslek sorunlarının çözümünde bir pusuladır. İstanbul Barosu bu sorunları çözecektir.

HUKUKSUZLUĞA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Ülkede yaşanan hukuksuzluklarda İstanbul Barosu’nun yeri neresi olacak ?

Ülkenin hukuk sisteminin çöktüğü süreçlerde biz görev aldık. Yargılandığımız süreçler oldu ama biz hukuksuzluklara asla geçit vermedik. İstanbul Barosu'nun genlerinden gelen mücadeleci yapısı devam edecektir. İstanbul Barosu güçlünün hukukuna boyun eğmez, biat etmez. İstanbul Barosu hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden yana olacaktır. Özellikle Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları kiminle ilgili olursa olsun uygulanmak zorunda. AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması tartışma dahi olmayacak bir durum. Aslında şuna karar vermek lazım. Biz bir hukuk devleti miyiz değil miyiz? Bütün barolarımız da ülkenin hukuk mücadelesine katkı vermektedir. Hukuksuzluklara, haksızlıklara karşı çıkacağız. Hukuk devletinden yana, yargı bağımsızlığından yana tavrımızı mutlaka gür bir sesle ortaya koyacağız. İnsan hakları ihlalleri açısından barolar çok önemli. Hukukun geri getirilmesi için çalışacağız.

SANDIĞA GELİN

Avukatlara neler söylemek istersiniz ?

Lütfen sandığa gelsinler ve oylarını kullansınlar. Kime oy verirlerse versinler ama katılım çok önem taşıyor. İradeye sahip çıksınlar. Bizim açımızdan da ortak bir öykü yazdık. Bu öyküyü tamamlamak adına sahip çıksınlar. Bizler onlarla birlikte çok güzel şeyler yapmak istiyoruz. Yanımızda olsunlar, bizleri yalnız bırakmasınlar. Onlarla birlikte kazanabiliriz. Onlarla birlikte kazanacağız. Biz gönlümüzün kapısını onlara açtık. Baronun, odamızın kapısını da açacağız. Ve onlarla birlikte yöneteceğiz.