2020 yılının ilk ziyaretini Ankara’ya gerçekletiren Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, hükümetten hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Komite, iş insanı Kavala ile eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı

‘Hukukun önündeki engelleri kaldırın’

HABER MERKEZİ


İş insanı Osman Kavala ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Ankara’yı ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi ‘AKP hükümetinden hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını’ istedi.

Demirtaş ve Kavala örnek gösterildi

Komite Gezi davasından beraat ettikten hemen sonra 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan Kavala’yla ilgili gelişmelerin Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ve adil yargılama hakkı” konusundaki “ciddi sorunları” ortaya koyduğu belirtti. Komite ayrıca, HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanlarından Demirtaş’ın serbest bırakılmamasının da bu tespiti güçlendirdiğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi 2020 yılının ilk ziyaretini Ankara’ya yaptı. Heyet, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Dışişleri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Adalet Bakanlığı yetkilileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kayyum atanarak görevinden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve gazetecilerle görüştü.

Sekiz kişilik heyetin, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’den en büyük beklentisinin “yargı bağımsızlığı konusunda acil adım atılması” olduğunu hükümet yetkililerine doğrudan ilettiği öğrenildi. Bu beklenti anlatılırken en çok HDP’nin tutuklu eş genel başkanı Selahattin Demirtaş davası ile iş insanı Osman Kavala’yla ilgili gelişmeler örnek gösterildi.

Komitenin görüşmeleri hakkında gazetecilere bilgi veren komite başkanı ile David McAllister ve Sergey Lagodinsky “Maalesef Kavala davasında yaşananlar Türkiye’de yaşanan yargı bağımsızlığı sorununu ortaya koydu. Türkiye AİHM kararların uygulamalı ve Kavala’yı da, Demirtaş’ı da serbest bırakmalı” mesajı verdi.